Закон і Бізнес


Розмінування України триватиме 70 років – аналітична записка


.

28.06.2022 15:39
1778

Площа територій України, замінованих в ході війни, може сягати 15% усієї країни. Розмінування буде коштувати 250 млрд доларів США та може тривати до 70 років.


Такі цифри наведені у аналітичній записці «Планування відновлення довклілля», підготовленій правозахисною організацією «Екологія право людина», передає «Закон і Бізнес».

Документ знайомить з основними дороговказами та законодавчими основами післявоєнної відбудови економіки України з урахуванням довкіллєвого аспекту.

На думку авторів аналітичної записки, ключовими горизонтальними реформами є реформа державного екологічного контролю та реформа юридичної відповідальності за екологічні правопорушення.

У публікації наведено огляд шкоди, завданої довкіллю України збройною агресією російської федерації та акцентовано увагу на засадничій ролі здорового довкілля у забезпеченні добробуту населення. Зокрема:

- розглянуто проблему забруднення атмосферного повітря (як внаслідок бойових дій, так і внаслідок спричинених ними пожеж);

- вод (поверхневих та підземних, та також внаслідок руйнування водогосподарської інфраструктури від гребель до очисних станцій);

- ґрунтів (від забруднення важкими металами внаслідок обстрілів та бомбардувань до механічного порушення структури ґрунтового покриву) та

- замінування територій (площа яких може сягати до 15% території України, а розмінування вартістю 250 млрд дол. може тривати до 70 років).

Закон і Бізнес