Закон і Бізнес


ВС США переглянув прецедент 50-річної давності у справі про аборти


Противники абортів біля будівлі ВС США закликали прислухатися до стукоту серця ненародженого малюка.

27.06.2022 09:58
1714

Верховний суд США переглянув постанову 50-річної давності й не знайшов у конституції нічого, що дозволяло б переривати вагітність. Тепер питання про заборону абортів віддано на розсуд штатів.


Йдеться про справу «Роу проти Вейда» — історичне рішення Верховного суду США 1973 року про законність абортів. Можливість жінки перервати вагітність обґрунтовувалася недоторканністю приватного життя, яке захищає конституція США, пише «Закон та Бізнес».

У постанові 1992 року ВС знову підтвердив право на аборт і заборонив закони, які «невиправдано ускладнюють» доступ до цієї операції.

Християнські консерватори та чимало республіканців давно вже ратували за скасування постанови 1973 року. Дональд Трамп ще під час передвиборчої кампанії 2016 року обіцяв привести до ВС своїх призначенців, які виконають це завдання.

І справді, за час перебування на посаді президента він зміг призначити трьох суддів, змістивши баланс на користь консерваторів. Наразі суд, більшість в якому належить консерваторам, дійшов висновку, що рішення у справі «Роу проти Уейда» було помилковим, оскільки в американській Конституції окремо не прописано право на аборти. Відповідно, верховні судді підтримали закон штату Міссісіпі, який забороняє переривати вагітність після 15-го тижня.

При цьому суддя Джон Робертс окремо зазначив, що суд підтверджує закон Міссісіпі, але не робить додаткових кроків, щоб повністю відмовитися від прецеденту справи «Роу проти Вейда».

Проте тепер штати можуть самостійно забороняти аборти. Так генпрокурор штату Міссурі одразу після оголошення рішення підписав закон про заборону абортів. Очікується, що обмеження чи заборони запровадять у половині штатів.

Як пише Бі-Бі-Сі, у 2020 році в США було зроблено понад 930 тис. абортів. Причому в деяких штатах спостерігався справжній стрибок — наприклад, кількість перерваних вагітностей з 2017 до 2020 року зросла на 40%.