Закон і Бізнес


Реєстрація довіреностей в умовах воєнного стану: Мін’юст пояснив нюанси


.

20.06.2022 15:34
3180

Посвідчені нотаріусами довіреності, а також припинення їх дії, підлягають обов’язковій реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей. За відсутності доступу до реєстру посвідчення здійснюється без використання ЄРД, але з подальшим внесенням до нього відомостей протягом 5 робочих днів з дня відновлення доступу.


Для встановлення єдиної нотаріальної практики Мін’юст на прохання Нотаріальної палати України роз’яснив нюанси реєстрації довіреностей в умовах воєнного стану, передає «Закон і Бізнес».

Наказом Міністерства юстиції від 01.04.2022 No 1307/5 був затверджений Перелік адміністративно-територіальних одиниць, в межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів. Відповідно на цих територіях нотаріуси не мають доступу до реєстрів, держателем яких є Мін’юст.

Однак не зважаючи на це, нотаріуси продовжують вчиняти ряд нотаріальних дій, зокрема, посвідчують довіреності (крім тих, які щодо цінного майна), заповіти, засвідчують справжність підпису на документах, засвідчують вірність копій документів та вірність їх перекладу тощо.

Повний текст роз’яснення можна переглянути за посиланням.

Закон і Бізнес