Закон і Бізнес


«Соціальні» спори під наглядом


Голова ВААС Віталій Кузьмишин

№13 (1103) 30.03—05.04.2013
3343

У Вінницькому апеляційному адміністративному суді розподілено між суддями всі зареєстровані справи щодо соціальних виплат. До кінця грудня 2013 року їх мають розглянути й направити до судів перших інстанцій.


Невиконання державою покладених на неї обов’язків щодо соціального забезпечення та захисту громадян спричинило масові звернення до суду з позовами про визнання неправомірними дій державних органів, які мають забезпечувати реалізацію певного нормативно-правового акта. Це зумовило значну завантаженість адміністративної юстиції.

Однак Вінницький апеляційний адміністративний суд не міг бути пасивним спостерігачем ситуації, заручниками якої сьогодні стали тисячі громадян та фактично вся система адміністративних судів.

Орієнтуючись на високопрофесійну діяльність, позитивний результат та намагаючись виробити єдину судову практику в категорії справ щодо соціальних виплат, ще з початку своєї діяльності ВААС завжди шукав шляхи врегулювання проблемних питань, виявлених під час здійснення правосуддя.

З метою вирішення цієї гострої проблеми голова суду Віталій Кузьмишин своїм наказом затвердив план заходів стосовно організації роботи ВААС щодо забезпечення протягом 2013 року розгляду справ. Особливу увагу приділено справам, пов’язаним із соціальними виплатами, що залишились нерозглянутими по закінченні 2012 року.

Відповідно до плану заходів, усі справи, пов’язані із соціальними виплатами, мали бути зареєстровані до березня 2013 року, що й було успішно виконано. За період з 14.01 до 19.03.2013 працівниками апарату ВААС зареєстровано 143341 справу, і це лише в цій категорії. Надалі їх планують передати суддям, які зобов’язані розглянути їх до кінця грудня 2013 року й направити до судів перших інстанцій. Таким чином ВААС своєю діяльністю сприятиме виправленню ситуації із соціальними спорами у Вінницькому апеляційному адміністративному окрузі.

За статистикою право на державні пільги в Україні мають понад 40% громадян. Зокрема, лише дітей війни (за даними Всеукраїнської громадської організації «Захист дітей війни») близько 6 млн. Зараз в адмінсудах майже 80% від загального обсягу всіх справ — соціальні спори, які репрезентують собою право громадян на пільги, передбачені для них законодавством. Причому кількість таких адміністративних справ постійно зростає.