Закон і Бізнес


Нотаріуси отримають доступ до ДЗК найближчим часом


.

19.05.2022 13:11
4403

Сьогодні вже відновлено взаємодію Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Тож заходи з надання нотаріусам доступу до ДЗК завершуються.


Про це повідомляють у Нотаріальній палаті України, передає «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, нотаріусам відновили можливість вчинення нотаріальних та реєстраційних дій щодо нерухомого майна, зокрема земельних ділянок. При цьому, згідно із законодавством, під час таких дій нотаріус повинен використовувати відомості Державного земельного кадастру.

Станом на сьогодні нотаріальні дії щодо цінного майна (дане поняття введено постановою Кабміну від 19.04.2022 № 480) здійснюються виключно нотаріусами, включеними до затвердженого Мін’юстом переліку нотаріусів.

Постановою Кабміну від 07.05.2022 № 564 визначено, що надання доступу до ДЗК користувачам, які мали такий доступ до 24 лютого 2022 року, здійснюється за рішенням Держгеокадастру на підставі звернень користувачів.

З метою повноцінного відновлення можливості вчинення нотаріальних та реєстраційних дій з нерухомим майном, в тому числі оформлення спадкових прав, Нотаріальна палата України 17 травня звернулася до Держгеокадастру із клопотанням відновити доступ до ДЗК, аби нотаріуси мали можливість отримувати відомості, передбачені Порядком здійснення перевірки відповідності набувача/власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Закон і Бізнес