Закон і Бізнес


Під приводом виплат від ООН фішинговий сайт збирає дані


.

16.05.2022 11:52
2243

У Facebook виявлено шахрайську сторінку, що імітує ресурс українського телеканалу «ТСН», де в обіцянках допомоги від ООН збираються персональні дані громадян.


Про це попереджають у команді реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA, передає «Закон і Бізнес».

На сторінці пропонується взяти участь в опитуванні, перейшовши за посиланням, та отримати "грошову допомогу в рамках соціальної програми ООН". Надалі, користувачеві буде запропоновано надати персональні дані та здійснити додатковий платіж, в результаті чого дані платіжної картки буде скомпрометовано.

У зв’язку із цим в CERT-UA дають рекомендації:

1. Ніколи не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих веб-сайтах, а також налаштуйте контроль руху коштів (підключіть SMS-інформування, встановіть ліміти на операції).

2. Якщо дані платіжної картки помилково введено на шахрайському веб-сайті - негайно заблокувати платіжну картку за допомогою мобільного застосунку, гарячої лінії банку (телефон зазначено на звороті картки) або через Інтернет-банкінг.

3. Скористайтеся основними порадами платіжної безпеки Національного банку України https://bank.gov.ua/promo/stopfraud/ та правилами кібергігієни https://cert.gov.ua/recommendation/31.

Закон і Бізнес