Закон і Бізнес


У Мін’юсті озвучили джерела стягнення компенсацій з РФ


.

13.05.2022 12:52
1874

З точки зору потенційної швидкості отримання компенсацій з РФ за розв’язану в Україні війну, а також кількості коштів, найбільш оптимальним є отримання активів Центробанку і «Фонду благосостоянія», – це приблизно $500 млрд., які знаходяться на рахунках у США, Великої Британії і в Євросоюзі.


Про можливі механізми відшкодування в інтерв’ю виданню «НВ» розповів міністр юстиції Денис Малюська, передає «Закон і Бізнес».

«Механізм складний. Ще не було історичних аналогів, щоб кошти Центробанку забирались в однієї країни і передавалися іншій. Потрібно буде зняти суверенний імунітет з таких рахунків, і це, скоріше за все, потребуватиме укладення окремого міжнародного договору, - пояснив він. - Але сама концепція, її напрацювання, просуванням і напрацювання юридичних документів, – цим займається уряд».

Інший механізм – звернення щодо стягнення активів фізичних і юридичних осіб, пов’язаних з Росією. Активів, які належать державі, та активів, що належать особам, пов’язаним з Росією чи з актом агресії.

«Там теж є різні напрямки руху. Перший – активи, які знаходяться в Україні. Щодо них вже є не один закон. І зараз ще на розгляді парламенту знаходиться законопроєкт, що був ветований президентом, – ми очікуємо на врахування пропозицій, його швидке прийняття, і що цей інструмент активно запрацює. Другий – щодо активів РФ всередині країни Президент ввів рішення РНБО, яке було підтверджено прийнятим Верховною Радою законом. І третій блок дій – активи юридичних і фізичних осіб, в тому числі російських олігархів, які розташовані за кордоном. Зараз відбувається активний процес їхнього замороження і робляться обережні кроки з тим, щоб створити законодавчі механізми для можливої конфіскації», – зазначив чиновник.

Закон і Бізнес