Закон і Бізнес


Протест за гроші


У 2019 році в Києві відбувся перший платний мітинг проти платних мітингів. Фото: ASPI

№8 (1566) 26.02—04.03.2022
2156

Останнім часом окремі особи нерідко збирають мітинги, аби вплинути на прийняття рішень органами влади. Люди за це отримують гроші, а організатори — політичні дивіденди.


На думку авторів проекту «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за правопорушення в сфері реалізації права на мирне зібрання» (№7097), цьому слід покласти край. 

Вони пропонують суворо карати за таку імітацію демократії, додавши до КК нову ст.295-1 «Організація групи, діяльність якої здійснюється під виглядом реалізації права на мирне зібрання». За таку діяльність, що полягає в організації групи, яка пропонуватиме гроші за участь у демонстраціях чи мітингах, мінімум оштрафують від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17—51 тис. грн.). Але можна потрапити і за грати, якщо це зроблено на чиєсь замовлення — від 2 до 6 років тюрми. 

Утім, якщо учасники такої групи здадуть інших, бажано замовника, то їх звільнять від кримінальної відповідальності. 

Враховуючи, що серед авторів ініціативи — нардепи із фракції «Слуга народу», не виключно, що у такий спосіб чинна влада хоче захистити себе від народного невдоволення. Адже простіше назвати всі мітинги «проплаченими», ніж прислухатися до думки народу.