Закон і Бізнес


Пільговий європротокол


№8 (1566) 26.02—04.03.2022
1583

Нині повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду можна підписати й без виклику поліції. Однак європротокол не можуть скласти ті, хто звільнений від обов’язку придбавати страховку.


На думку групи нардепів, які запропонували проект «Про внесення змін до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (№7068), такий стан речей є несправедливим щодо пільговиків.

Власне факт позбавлення пільгової категорії можливості укладати європротокол відображений у постанові Верховного Суду від 31.10.2018 у справі №204/3413/16-ц. Такої ж думки дотримується й МТСБУ. Адже незастраховані транспортні засобів не належать до забезпечених.

Нардепи вважають, що надання пільг не повинне впивати на наявність прав. Тому пропонують, аби право на складання європротоколу надати й пільговикам, які на момент ДТП керують будь-яким транспортним засобом.

Утім, малоймовірно, що застраховані потерпілі будуть погоджуватися на складання такого документа з пільговиком. Адже його відповідальність не застрахована, тому для стягнення збитків усе одно доведеться звертатися до суду. А чи складений буде такий документ належним чином і чи прийме його суд як доказ — питання дискусійні.