Закон і Бізнес


Угода з хибами


№8 (1566) 26.02—04.03.2022
2526

Людям властиво помилятися, і прокурорам, навіть які пройшли найсуворіший відбір на профпридатність, — також. Натомість в угоді в кримінальному провадженні помилку не виправити. А варто…


Тому нардеп Анастасія Ляшенко зареєструвала проект «Про внесення змін до статті 474 Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення порядку регулювання угод в кримінальному провадженні)» (№7061).

Як пояснила автор, однією з підстав для відмови судом у затвердженні укладеної угоди визначено невідповідність її умов вимогам КПК. Мовляв, навіть найменша суперечність може стати підставою для відмови в її затвердженні, а відповідно до вимог ч.8 ст.474 КПК повторне звернення з такою угодою не допускається. А це «суттєво обмежує можливість укладення угод у кримінальному провадженні».

Тож пропонується передбачити, що у випадку усунення всіх недоліків, на які вказав суд під час відмови в затвердженні угоди, можна звертатися з такою угодою повторно. 

У такий спосіб фактично на суд перекладається функція складання документа за принципом: ви скажіть, як треба, ми виправимо.