Закон і Бізнес


Банкрутство як мета


№8 (1566) 26.02—04.03.2022
2246

Як уважають в Уряді, близько 40% державних підприємств сьогодні функціонують лише на папері. Тож їх потрібно або реструктуризувати, або ліквідувати.


Аби полегшити процес ліквідації держпідприємств, нардепи зареєстрували проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо припинення державних підприємств та підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50%» (№7065).

Так, змінами до Кодексу з процедур банкрутства передбачено, що таку процедуру щодо держпідприємств може ініціювати Фонд державного майна. Ліквідуватимуть насамперед підприємства, які не вдасться приватизувати. Причому ФДМ буде зобов’язаний звернутися до господарського суду із заявою про банкрутство такого підприємства не пізніше, ніж через місяць після визнання аукціону для продажу об’єкта приватизації таким, що не відбувся.

Проект передбачає, що спочатку підприємство-банкрут мають спробувати продати як єдиний майновий комплекс. Якщо ж не складеться — можна й частинами.

Для таких підприємств буде «свій» арбітражний керуючий. Він повинен скласти ще один іспит, аби отримати допуск до розпорядження державною власністю. Щоправда, йому платитимуть удвічі більше, ніж «звичайному». До того ж передбачені й стимулюючі виплати — 3% від суми погашених вимог кредиторів або коштів, отриманих у результаті реалізації майна юридичної особи, що ліквідується.