Закон і Бізнес


ВРП готується до локдауну?


№7 (1565) 19.02—25.02.2022
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
2965

На початку тижня Вища рада правосуддя нарешті зібралася у повному складі, точніше прийшли всі 15 членів, хто ще має повноваження. Та не у цьому була родзинка засідання, а у рішеннях… на майбутнє.


Серед іншого Рада розглянула кілька питань, які не могли не викликати подив — датами, що зазначені в довідці про результати засідання. Так, наприклад, вона продовжила строк відрядження 4 суддям. Звична практика, але чому виникла потреба у такому рішенні, якщо йдеться про продовження їх повноваження аж із травня та навіть червня цього року?

Також Рада наперед визначила, що аж із 12.08.2022 виконувати обов’язки голови Державної судової адміністрації буде Олексій Сальнікова, а у разі його короткотривалої відсутності — Сергій Чорнуцький. Виходить, члени ВРП наперед знають, що до цього часу не буде призначено повноцінного голову ДСАУ?

Ба більше, у цей самий день вони спрямували до Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя дисциплінарне провадження щодо С.Чорнуцького. Отже і тут вони упевнені, що останній не буде притягнутий до відповідальності, якщо уповноважують його через півроку тимчасово очолювати відомство?

Така завбачливість може бути пов’язана хіба що із тим, що члени ВРП готуються до «локдауну» Ради — через перевірку, яку оголосила їм етична рада. Й заздалегідь намагаються ухвалити певні врядні рішення до того часу, як бодай ще один член ВРП втратить повноваження.

Про можливе припинення діяльності Ради вже найближчим часом говорив і голова Касаційного господарського суду Богдан Львов. Він припустив, що з урахуванням усіх внутрішніх процедур «максимально оптимістичний прогноз щодо ВРП — це вересень». У такому разі Вища кваліфікаційна комісія суддів зможе запрацювати не раніше жовтня. А про те, коли суддівські лави почнуть поповнюватися новими кадрами, — годі й рахувати.

Натомість, наявні судді продовжують йти з посад. Причому одразу по кілька з одного суду. Наприклад, на цьому тижні одразу четверо пішли з Південно-західного апеляційного господарського суду. Припинити цей відтік можуть або зміна ставлення політиків до Феміди, або — припинення роботи ВРП. Бо тоді відпустити суддю у відставку просто не буде кому.