Закон і Бізнес


Тотальна незалежність

Держслужбовці можуть бути спокійними за свої накопичення в євро та доларах. Поки що…


№7 (1565) 19.02—25.02.2022
Дарина ДНІПРОВСЬКА
5441

Той, хто працює на Україну, не повинен тримати активи за кордоном. Натомість заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції пояснював, що створювати перешкоди для переміщення законного капіталу не можна, а гість засідання доводив, чому чиновники мають бути заручниками системи.


Нелегітимна мета

Основну частину засідання Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики присвятили проекту №5350, що вносить зміни до закону «Про запобігання корупції». Зокрема, в частині встановлення заборони особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та членам їх сімей відкривати та/або використовувати рахунки і збереження фінансових активів в іноземних банках.

Щоправда розпочалося засідання парламентського підрозділу дещо з іншого — з секретів Уряду…

Народний депутат Ірина Фріз повідомила колегам, що нібито 14 лютого відбулось закрите засідання Кабінету Міністрів. На ньому, за інформацію зі ЗМІ, розглядали склад конкурсної комісії, що опікуватиметься обранням голови Національного антикорупційного бюро.

«Я б пропонувала від імені комітету звернутись до Кабміну, аби вони надати нам протокол такого засідання, аби ми могли подивитись, чи не відбулося порушень законодавства щодо порядку формування комісії», — запропонувала нардеп. Вона  також повідомляла, що комісію сформовано не з 6, а з 5 осіб. Нардепи підтримали колеги і повернулися до основного питання.

Заступник голови НАЗК Іван Пресняков зазначив, що проект №5350 позбавлений легітимної мети, суперечить Конституції і міжнародно-правовим зобов’язанням України, цивільному законодавству, а також не відповідає принципу юридичної визначеності.

Мовляв, суб’єкти декларування і так мають надавати інформацію про відкриті рахунки в установах банків-нерезидентів. «Заборона відкривати такі рахунки не узгоджується з конвенцією проти корупції. Не можна створювати жодних перешкод для переміщення законного капіталу. Така тотальна заборона виглядає абсолютно неспіввимірною», — пояснював І.Пресняков.

Розстрілювати родичів

Натомість ініціатива №5351 вносить проблематичні зміни у Кодекс про адміністративні порушення. «Таким чином, особу, що матиме рахунок у банку спочатку можна притягти за відкриття й використання цього рахунку, а потім — за невиконання обов’язків щодо його закриття», — пояснював представник НАЗК.

Голова комітету Анастасія Радіна додала, що «Національний банк» вважає, що таке обмеження (за проектом №5350) суперечило б закону «Про валюту».

«Я просто дивуюся. Скоро, можливо, з’являться ініціативи згідно з якою треба буде розстрілювати членів сімей державних службовців, — нардеп Вікторія Сюмар нарікала, що комітет витрачає надто багато часу на проекти, що суперечать Конституції. — Це абсолютно популістські фантазії автора».

Натомість Анатолій Бурміч стверджував, що держслужбовець має служити своїй державі. «Відкриття рахунків за кордоном ніяк не буде контролюватися. Хай представник НАЗК не розповідає, що він щось може проконтролювати. Іноземні спецслужби матимуть доступ до будь-яких рахунків на їх території. Неприйняття цього закону – це чиста корупція і підстави для вербування, нанесення збитків тощо. Держслужбовець має бути прозорим. І не повинен мати рахунків за кордоном. Я проект підтримую», — висловився нардеп.

Утім, комітет все ж відхилив ініціативу. Можливо, згадавши й про своїх родичів, які перебувають на державній службі.

Заручники системи

Народний обранець Олександр Дубінський приєднався до засідання зі своєю дотичною ініціативою (проект №6142).

А.Радіна зазначала, що документ пропонує встановити, що національні публічні діячі і члени їх сімей не мають права відкривати рахунки в іноземній валюті, в іноземних банках і володіти грошовими знаками іноземних держав.

«Мета проекту полягає в тому, що якщо люди метою своєї роботи вважають захист національних інтересів України, то вони повинні цілком залежати від фінансової системи України. Тобто якщо вони приймають неякісні закони, мають нести відповідальність своїми ж грошима. Якщо у вас є небажання відповідати за рішення власним гаманцем на рівні з громадянами, відхиляйте проект», — пояснював О.Дубінський.

«Це не предмет закону «Про запобігання корупції». Варто говорити про рішення чиновника, які завдають шкоди бюджету і призводять до збитків. Кримінальний і Кримінальний процесуальний кодекси вже передбачають можливості конфіскації в разі постановлення обвинувального вироку і притягнення чиновника до відповідальності серед іншого за ухвалення актів, які негативно впливають на показники державного бюджету», — зазначала головуюча.

«Для всіх наших громадян має бути зрозумілим: якщо посадовець представляє інтереси держави, має нести не просто відповідальність за КК, а за несення шкоди державному бюджету. Адже фактично це зловживання владою, шахрайство», — переконував О.Дубінський. Він пояснював, що особи, котрі мають вплив на надійність української фінансової системи, мають бути заручниками цієї системи. Мовляв, у кожного дипломата зберігається іноземна валюта, а «ми приймаєм закони, аби вони не могли її отримати».

Однак представник НАЗК наполягав, що заборона на володіння готівкою робить неможливим будь-яке відрядження національного діяча: «Практична реалізація проекту навряд чи до чогось призведе, бо не йдеться про заборону бути учасником юридичної особи. Тобто фактично будь-яка юрособа, учасником якої є національний публічний діяч, може мати в своїх активах іноземну валюту. Тож виглядає так, що заборона стосується осіб, що не здатні заснувати фірму за кордоном. Нам пропозиція видається не раціональною та не продуманою», — підсумував І.Пресняков.

Урешті проект, щодо якого «антикорупційники» були головним комітетом, вирішили також відхилити. Тобто державні службовці можуть бути спокійними за свої накопичення в євро та доларах. Поки що…