Закон і Бізнес


Про склад колегії


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал "ЗіБ". Для цього натисність на зображення

№7 (1565) 19.02—25.02.2022
2233

Повноважним судом, що має розглядати питання про заміну стягувача у виконавчому листі, є суд з розгляду кримінальних проваджень, який вирішує питання в порядку виконання вироку.


У справі №232/1378/12 заявник просив замінити у виконавчому листі стягувача — на нього як єдиного спадкоємця померлого. Суди обох інстанцій заяву задовольнили.

Утім, Касаційний цивільний суд виявив, що в апеляційній інстанції розгляд відбувся неповноважним складом суду. Адже відповідно до змісту оскаржуваної постанови суду апеляційної інстанції розгляд цієї справи у зв’язку з вирішенням заяви про заміну стягувача у виконавчому листі здійснено колегією суддів судової палати з розгляду цивільних справ за правилами Цивільного процесуального кодексу.

Відповідно до рішення зборів суддів визначено, що автоматичний розподіл кримінальних проваджень серед суддів палати з розгляду цивільних справ може здійснюватися у випадках відсутності резервних суддів необхідної спеціалізації. Проте суддя-доповідач визначається виключно з числа суддів палати з розгляду кримінальних справ і справ про адміністративні правопорушення.

Однак справа розглянута колегією суддів палати з розгляду цивільних справ. Це призвело до вирішення зазначеного процесуального питання не в порядку кримінального судочинства, що було б правильним, а в порядку цивільного судочинства.