Закон і Бізнес


Справа, що гуляє сама по собі

Як через бездіяльність правоохоронців затягується розгляд проваджень


№6 (1564) 12.02—18.02.2022
Мирон ХОМЧУК
3598

З початку року Вищій раді правосуддя вже неодноразово доводилося вживати заходів для захисту володарів мантій. Поки судді продовжують потерпати від злочинів, прокуратура та поліція чомусь не поспішають із проведенням розслідувань.


Провокаційна передісторія

На одному із цьогорічних засідань ВРП розглядала звернення голови Приморського районного суду м.Одеси Сергія Кічмаренка. Як виявилося, законник повідомляв про тиск ще в березні. Але протягом тривалого часу його справа продовжує подорожувати від одних правоохоронних органів до інших, а про результати розслідування навіть не йдеться.

Нагадаємо: С.Кічмаренко головує в суді, де наприкінці зими минулого року виносили рішення у справі громадського діяча Сергія Стерненка. Тоді суд ухвалив вироки стосовно двох обвинувачених, визнавши їх винними у вчиненні кримінальних правопорушень за ч.2 ст.146, ч.2 ст.187, ч.1 ст.263 Кримінального кодексу, та призначив покарання у вигляді позбавлення волі на 7 років 3 місяці з конфіскацією майна. Обох обвинувачених узяли під варту.

Цього ж дня до установи почали з’їжджатися автобуси, які привезли близько трьох сотень активістів, Деякі особи приїхали з гучномовцями та відеокамерами. А в залі разом зі сторонами провадження були присутні також вільні слухачі та представники ЗМІ, які чинили гамір у приміщенні.

Після проголошення вироку активісти заблокували ворота суду, чим створили перешкоди конвойному підрозділу. Вони кидали на територію суду димові шашки, каміння й вибухівку. Дати раду мітингувальникам змогла поліція спільно зі Службою судової охорони.

Натомість у медійних матеріалах на адресу С.Кічмаренка та інших суддів звучали погрози щодо розправи й покарання. У зв’язку із цим голова установи звертався до ВРП (№1078/0/6-21) та Генерального прокурора.

З різним баченням

Нещодавно орган суддівського врядування повернувся до обговорення цього повідомлення від С.Кічмаренка. Безпосередньою перевіркою звернення протягом тривалого часу займався член ВРП Віктор Грищук.

За словами правника, він подавав відповідний запит до Офісу Генпрокурора. І там його поінформували, що повідомлення С.Кічмаренка про втручання в діяльність органів судової влади надіслане для розгляду до Одеської та Львівської обласних і Київської міської прокуратур.

Далі почалося найцікавіше, адже представники кожного правоохоронного органу мали різне бачення щодо цієї справи. Як зазначили у Львівській обласній прокуратурі, аналогічне звернення від С.Кічмаренка раніше було зареєстроване в районному управлінні поліції. Тому саме цей правоохоронний орган мав би займатись розслідуванням. Своєю чергою місцеві представники Національної поліції відповіли, що за результатами відповідної перевірки не знайшли підстав для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Натомість Одеська обласна прокуратура повідомила, що справу таки розпочали розслідувати. І правопорушення кваліфікують за ч.1 ст.376 Кримінального кодексу («втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення»). Також прокуратура вказала, що проведення досудового розслідування доручено районному управлінню поліції. За словами останніх, слідчі дії досі тривають.

Своєю чергою Київська міська прокуратура на запит ВРП відповіла, що повідомлення С.Кічмаренка про втручання в діяльність судової влади скеровано для розгляду та вирішення до Головного управління Національної поліції в м.Києві.

Зрештою членам органу суддівського врядування вдалось з’ясувати, що відомості до ЄРДР таки внесено й нині тривають слідчі дії в кримінальному провадженні. Тому ВРП вирішила знову звернутися до Офісу Генпрокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину.

Нові інциденти

А поки представники прокуратури та поліції продовжували перекидали справу одне-одному, для С.Кічмаренка вочевидь відгукнулась вся ця історія. Адже в законника почали з’являтися все нові й нові підстави для звернення до ВРП.

Через кілька місяців після попереднього повідомлення С.Кічмаренко ввійшов до свого робочого кабінету й побачив, що одне з чотирьох вікон, розташоване в безпосередній близькості від робочого столу, прострілене.

Виходячи з характеру пошкодження скла, законник зробив висновки, що траєкторія польоту кулі була спрямована чітко по ньому. На думку С.Кічмаренка, інцидент стався на вихідні.

Він негайно повідомив про подію поліцію та Службу судової охорони. Того ж дня зареєстрували кримінальне провадження за ч.1 ст.377 Кримінального кодексу («погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо судді»). Тоді законник вкотре вказав ВРП (№2203/0/6-21) та Генпрокуратурі, що цей інцидент він пов’язує зі службовою діяльністю, а також перебуванням у його провадженні низки резонансних кримінальних справ.

Крім того, протягом минулого року С.Кічмаренку довелося ще кілька разів звертатися до органу суддівського врядування. Більшість повідомлень стосувалася поширення провокаційної інформації в соціальних мережах та ЗМІ. Володар мантії переконував, що характер та зміст матеріалів свідчать про замовне переслідування певними особами.

Імовірно, якщо правоохоронні органи не почнуть належним чином реагувати на подібні звернення, то з часом кількість таких повідомлень буде тільки збільшуватись. І суддям, які постійно перебувають на захисті Феміди, доведеться насамперед дбати про власну безпеку. Адже виходить, що захищати самих володарів мантій ніхто не квапиться.