Закон і Бізнес


Нудьгували як могли

Депутати на чолі: покладалися на суд, з’ясовували діагнози та плутали документи


№5 (1563) 05.02—11.02.2022
ГАННА ГРУШКА
2713

Уже лютий, а нардепи ніяк повноцінно не візьмуться за справи. Повернувшись із новорічних канікул, вони тестують на собі привезений заморський омікрон, жартують про скотиняку Джокера й навіть про найсвятіше.


За здоров’я та Джокера

«Як здоров’я?» — «Нормально, вакцина рулить. Реально один день ковбасило, а так просто відлежуюсь». — «У тебе звичайний чи омікрон?» — «Омікрон». — «Давай, друже, одужуй! Чекаємо на тебе». Члени Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики, зустрівшись онлайн, 20 хв. не могли зібрати кворум, тож запальний Роман Іванісов з’ясовував у самоізольованого Ярослава Юрчишина діагнози. З інтересом, по дружбі.

«Олександре, починай!» — цього разу парламентарій взявся за іншого колегу — Олександра Ткаченка. «Не можу, нема повноважень», — відповідав той. Естафету підхопив Анатолій Бурміч. Побачивши, що до засідання доєдналася голова, він також вирішив не втрачати часу даремно.

«Поки чекаємо, розкажіть, що це за 200 грн. Що це за подія, якщо не секрет?» — «Гублюся в питанні про які 200 грн. ідеться. І чи точно ми маємо це обговорювати на засіданні комітету?» — дивувалася Анастасія Радіна. «Анатолію Петровичу, це Джокер писав, уже розібралися», — роз’яснив за неї Р.Іванісов. «От скотиняка. Але ми проведемо розслідування — виведемо його на чисту воду», — заспокоївся А.Бурміч.

Але тут його чекало чергове прохання від очільниці «антикорів» — та вкотре просила виконувати функції секретаря засідання за відсутності Володимира Кабаченка. «Добре. Папірець мені дайте!» — несподівано погодився А.Бурміч і дав людині за кадром розпорядження.

Тим часом О.Ткаченко повернувся до питання стосовно моряків, що обговорювалося на минулому засіданні: «Олексій Жмеренецький виявив бажання долучитися до складу групи». А.Радіна дивувалася, що член комітету просить долучити власного ж колегу до складу групи, і, звісно, погодилася.

Гроші і рідних не вивезти

Зібравши кворум, і перейшовши до антикорупційної експертизи, парламентарі почали з двох законопроектів щодо персональних даних, але й тут не зросталося. «Поки немає висновків від Національного агентства з питань запобігання корупції», — повідомила А.Радіна.

«Я глибоко опрацював цей закон. Тут все настільки очевидно. Що ми, гірше за НАЗК знаємо закони?» — учепився за можливість попрацювати виконувач обов’язків секретаря. Проте агентство готувало невтішне резюме щодо ініціатив, тож їх висновку вирішили дочекатися.

«Ніякої двотижневої перерви не буде», — оголосила чергові невтішні новини А.Радіна. «Тобто ніякої можливості вивезти гроші й рідних не буде? Так?» — з серйозним обличчям уточнював у голови О.Ткаченко. Проте та, вочевидь, не чекала, що колеги сміятимуться над святим. Схоже, не всі у той день слухали промову Президента на честь відкриття чергової сесії ВР із закликами бути єдиними й не панікувати.

«Проект суперечить Конституції, а саме ст.22. Він обмежує право працівників звертатись до суду про стягнення боргів із заробітної плати трирічним строком», — висловив своє зауваження до одного з проектів закону А.Бурміч. Ішлося про внесення змін до Кодексу законів про працю щодо удосконалення процедури вирішення індивідуальних трудових спорів (№5555).

Нардеп пояснював голові, що зараз обмежень щодо позовної давності нема, і працівники можуть відстоювати свої права без обмежень у часі. «Є роз’яснення Верховного Суду щодо стягнення заробітної плати, згідно з яким обмежень строків звернення до суду дійсно немає», — зазначав О.Ткаченко.

Тож А.Бурміч просив комітет висловити до ініціативи зауваження, аби права працівників не звужували. І хоч це й не предмет відання комітету, парламентарія підтримали.

Всі дулі не прописати

Документ №5050-1 стосувався захисту честі та гідності мундира. «Автори пропонують передбачити адміністративну відповідальність за образу працівників правоохоронних органів. Разом з тим як кваліфікувати образу не зовсім зрозуміло», — А.Радіна зазначала, що така невизначеність може потягти за собою невиправдане притягнення до відповідальності або зловживання нормою.

Однак А.Бурміч зазначив, що запобіжником тут виступатиме Феміда, мовляв, справи ж розглядатимуться в судах: «Штраф не можна кваліфікувати без суду. Тож суд уже визначатиме:  це образа, чи дрібне хуліганство». Член комітету наполягав, що захист правоохоронців потрібно посилювати. «Хуліганство передбачає публічну лайку. Як встановити що саме є образою? Провести експертизу?» — розмірковувала голова.

«У суді буде заявник, свідки... Він для того й суд. Ми ж не перечислимо в законі всі матюки та брудні слова, дулі, фіги й решту. Може, суд вирішить, що образа маленька й потрібно просто вибачитись», — жартував А.Бурміч. Урешті «антикори» все ж висловили зауваження. Мовляв, поняття мають бути визначені.

До законопроекту №6289 також виникли питання. Він передбачає зміни до Земельного кодексу, розширюючи права постійних користувачів земельних ділянок. Голова звертала увагу, що ініціатива пропонує можливість переоформлювати права довічного користування землею, її успадкування і володіння, при цьому не йдеться, яким чином має встановлюватися вартість земельної ділянки.

Я.Юрчишин погоджувався, що така невизначеність породжує дискрецію органу, що відповідатиме за погодження процедури передачі в оренду землі: «Це корупційний ризик. Орган фактично не обмежується в повноваженнях. Такі речі мають прописуватись на рівні закону». Колеги додавали, що це дійсно чутливе питання. Мовляв, і так виникає багато запитань щодо законів про землю, які вже ухвалила ВР.

Олексій Красов пропонував запросити авторів ініціативи, а А.Радіна зголосилася, що аукціон у проекті — це «як диявол у деталях».

Проект закону №5546 уносить зміни до закону «Про телебачення і радіомовлення». «Мова іде про державний телеканал, і це точно суперечить нашим міжнародним зобов’язанням перед Радою Європи. Є велике бажання зробити канал, на який витрачатимуть мільярд бюджетних коштів, безкоштовним до перегляду на всій території України. Це достатньо цинічна спроба вести пропаганду за державний рахунок. Для мене ця історія перекреслює все, до чого ми рухалися в контексті медіапрозорості та паритету на ринку. Це точно зловживання з боку держави», — висловилася Вікторія Сюмар.

Однак після деяких з’ясувань виявилося, що нардеп переплутала ініціативи. Тож про пропаганду за державний кошт парламентарі поговорять на наступних засіданнях. Адже виявилося, що документ стосується всіх телеканалів — автори передбачають, що за них не потрібно буде сплачувати кабельне.

У ході засідання комітет дав висновки щодо цілого ряду ініціатив. Проте цього року, як бачимо, депутатські канікули не закінчилися ні святкуванням старого Нового року, ні Водохрещем із традиційним пірнанням в ополонку. Схоже, китайський новий рік та тигрів нардепи також шанують, тож і настрій у цей день був відповідний — святковий, жартівливий та неробочий.