Закон і Бізнес


Привид легітимності

Чому конференція київських адвокатів породила лише плоди отруєного дерева?


Петро Рябенко слухав виступи колег доволі прискіпливо, адже мав власне трактування норм, закладених у профільному законі.

№5 (1563) 05.02—11.02.2022
НИКА РОМАНОВА
3286

Непростий рік, який чекає адвокатуру попереду, уже дає про себе знати. Доймають конфлікти всередині спільноти за право участі в органах самоврядування. Чому ж підрахунок самих себе й визначення власної легітимності не допомогли регіональній раді стати повноважною?


«Наполеглива» неповага

Відбулося позачергове та перше в цьому році засідання Ради адвокатів України. Свята святами, а все ж деякі питання року, що минув, перекочували до 2022-го та чекали свого вирішення.

Одним із ключових питань, яке розглянула на своєму засіданні РАУ, стало питання повноважності Ради адвокатів м.Києва у складі, який було обрано на звітно-виборній конференції адвокатів столиці у 2021 році.

Розгляд цього питання був палким як на попередньому засіданні, (див. «Несвяткові рішення», «ЗіБ») , так і на цьому. Колишній член РАУ від м.Києва Ігор Черезов намагався зірвати розгляд питання та дивувався, що йому не знайшлося місця за столом для членів РАУ. Він вигукував з місця, перебивав членів РАУ, сміявся, а на зауваження відреагував порівнянням: «Якщо я не член РАУ, значить, я в цирку. А в цирку сміються».

Облишити увагою ситуацію з київською конференцією не міг і обраний на ній головою Петро Рябенко. Під час свого виступу він зазначив, що подав позов до Окружного адміністративного суду м.Києва, в якому оскаржує рішення РАУ.

Також П.Рябенко повідомив, що ознайомився з публікацією на сайті НААУ, в якій зазначається, що спори щодо конференцій адвокатів мають вирішуватися в позасудовому порядку з посиланням на постанову Великої палати Верховного Суду від 6.05.2020 у справі №160/9696/18. Це його обурило: «Рішення РАУ в нас тепер виступають і першою, і апеляційною інстанцією, і Великою палатою?»

На емоційні випади адвоката голова Національної асоціації адвокатів України, РАУ Лідія Ізовітова відповіла суто юридично: «Ваші повноваження як голови РАмК закінчилися ще в жовтні 2021 року».

Самі собі царі

У ході з’ясування, чим же ще жила РАмК протягом часу, що минув з моменту останнього засідання РАУ, виявилося, що сама рада зібралась і прийняла рішення про власну легітимність і легітимність відповідної КДКА. На це представник у РАУ від Хмельницької області Оксана Каденко зазначила: «Рішення поза вашими повноваженнями не можуть породжувати законні наслідки».

О.Каденко також пояснила, що ситуація що склалась, має вкрай важливу об’єктивну проблематику, яка зачіпає будь-яку РАР. «По суті, в основі цього — отруєне дерево, де із самого початку не визначилися зі складом конференції та способом підрахунку голосів», — додала О.Каденко.

«Чому це отруєне правовідношення не могло породити жодних інших нормальних правовідношень?» — запитала член РАУ. Даючи на нього відповідь, адвокат пояснила, що спосіб проведення конференції має відповідати трьом вимогам:

має відбутися арифметичний підрахунок голосів від загальної кількості конференції 50% + 1 голос;

загальна кількість делегатів, які беруть участь у конференції, є кількістю осіб, які прибули на неї, перевірені мандатною комісією і отримали мандат;

все це має відбутись у порядку, визначеному в абз.2 ч.1 ст.47 закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

«Тільки одночасне дотримання цих трьох вимог робить рішення конференції законним», — підсумувала О.Каденко.

У ході засідання було заслухано висновки та пропозиції робочої групи, які представили. Члени робочої групи Ігор Колесников та Анна Лазарчук представили аналіз тих обставин, які вдалося з’ясувати, та озвучили можливі варіанти розвитку подій.

Утім, група адвокатів на чолі з І.Черезовим та І.Рябенком не дочекалися закінчення розгляду питання і демонстративно пішли з засідання. Наостанок І.Черезов додав: «Грайтесь, приймайте рішення, голосуйте» — і наголосив на тому, що «Київ перемогти не вдасться».

Однак представник у РАУ від Донецької області Сергій Осика, сприйняв такі закиди з гумором: «Зрозуміло, є хлоп, який за Київ відповідає».

Без прав, ключів і майбутнього

У результаті РАУ прийняла рішення визнати конференцію, що відбулась 7.11.2021, неповноважною. Отже, прийняті на ній рішення відтепер не мають юридичних наслідків. Тож тепер у столиці відсутні належним чином обрані голови ради адвокатів та кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, ревізійної комісії. Також не визначений персональний склад РАмК, КДКА і РК; відсутні й представники адвокатської спільноти в РАУ й Вищій кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури.

РАУ взяла до відома висновок робочої групи, який встановлює, що мандатна комісія конференції не отримала від головуючого та від голови РАмК протоколів зборів адвокатів у районах м.Києва та реєстраційних списків, які б давали право замінити тимчасові посвідчення на мандати делегатів конференції адвокатів м.Києва. Також конференцією не було затверджено порядок денний та допущено порушення в частині порядку голосування та підрахунку його результатів.

Також РАУ вирішила заблокувати електронні ключі доступу до адміністративної панелі Єдиного реєстру адвокатів України, видані раніше П.Рябенку як голові РАмК. Обов’язки адміністратора реєстру першого рівня в Києві до обрання очільника РАмК виконуватиме РАУ.

Таким рішенням РАУ унеможливлює порушення при внесенні відомостей до ЄРАУ неуповноваженою особою та/або органом, сформованим усупереч приписам закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» і рішень вищих органів адвокатського самоврядування.

До моменту обрання повноваженого складу РАмК забезпечення захисту прав адвокатів покладено на комітет захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ. У тому числі йдеться про забезпечення присутності членів вказаного комітету в разі проведення в столичних адвокатів обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він провадить адвокатську діяльність, тимчасового доступу до речей і документів.

Аби організувати належну роботу органів адвокатського самоврядування в столиці, РАУ створила організаційний комітет для проведення конференції адвокатів м.Києва. На оргкомітет покладений обов’язок провести таку конференцію, затвердивши для неї порядок денний. Керівником оргкомітету призначено Вадима Красника, секретарем — Надію Корінну. Також до складу оргкомітету ввійшло понад 30 адвокатів.