Закон і Бізнес


Закладені основи

Як фінансова нестабільність позначилася на роботі судової системи, чого чекати цьогоріч


За словами Олексія Сальнікова, формування подальших планів унеможливлюється через нестабільність фінансових прогнозів.

№5 (1563) 05.02—11.02.2022
ГАННА ЖОВТОНІЖКО
3673

Державна судова адміністрація відзвітувала перед Вищою радою правосуддя. Попрацювали плідно. Водночас виникла потреба в пошуку альтернативних джерел.


Відсотки все знижуються

Члени ВРП заслухали звіт т.в.о. голови ДСАУ Олексія Сальнікова стосовно діяльності державного органу у 2021 році. У документі міститься важлива інформація щодо фінансового забезпечення, укомплектованості судів, рівня доступу до Феміди тощо.

Насамперед О.Сальніков зазначив, що наприкінці року 114 установам довелося працювати в умовах, коли фактична чисельність суддів складала 50% від штатної або навіть менше. Натомість у 2020-му така ситуація була в 56 судах.

Не тішать і показники, що стосуються матеріального забезпечення. Адже в минулому році рівень задоволення потреби органів судової влади у фінансових ресурсах становив 42,5%. І це найменший відсоток за тривалий період. У 2017 році показник був на рівні 79,1%, у 2018-му — 77,9, у 2019-му — 72,4, у 2020-му — 64,9%. Тож у звіті наголосили, що через такий рівень фінансового забезпечення утворився дефіцит за всіма можливими напрямками використання коштів.

При цьому в минулому році загальна сума бюджетних призначень ДСАУ сягнула 17303,2 млн грн. І це тоді, як відповідно до міжнародних стандартів для досягнення результативних показників роботи судової системи мало йтися щонайменше про 40755 млн грн.

У зв’язку із цим правники неодноразово звертались до Мінфіну щодо потреби в збільшенні обсягів фінансування. Натомість орган виконавчої влади наголошував на проблемі з раціональним використанням передбаченого ресурсу та необхідності здійснення ДСАУ справедливого розподілу наявних коштів.

Альтернативні джерела

За словами О.Сальнікова, в умовах недостатнього фінансування досить гостро постало питання щодо впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Водночас він наголосив, що електронний суд, електронний кабінет та підсистема відеоконференцзв’язку, які офіційно розпочали функціонувати в жовтні, дозволили значно спростити та поліпшити доступ до правосуддя для громадян. Адже таким чином користувачам надали можливість обмінюватися процесуальними документами в електронній формі, а також дистанційно брати участь у судових засіданнях.

Разом з тим ДСАУ сказала, що відсутність бюджетних асигнувань залишається одним з основних негативних факторів, який не дає можливості розширювати та удосконалювати функціонал впроваджених підсистем ЄСІТС, а також розробляти нові. Розпочаті ще у 2018-му роботи щодо доопрацювання інших модулів зупинені у зв’язку з відсутністю видатків у держбюджеті на 2020—2022 роки. Тож нині ДСАУ змушена лише забезпечувати підтримку впроваджених інформаційних систем.

Нестабільність фінансових прогнозів унеможливлює формування подальших планів щодо розробки модулів. Тому з метою залучення можливих альтернативних джерел ДСАУ вирішила звернутися до представників деяких міжнародних донорських організацій.

«Усі питання вирішувалися спільно з представниками органів суддівського врядування, від яких залежить злагоджена і безперервна робота судової влади України», — зауважив О.Сальніков.

За прозорість і справедливість

Звичайно ж, у документі не оминули увагою одну з найболючіших проблем вітчизняної Феміди — кадровий голод. Так, станом на 31.12.2021 у місцевих та апеляційних судах фактично перебувало на посадах 5022 володарів мантій з визначених 7039 штатних одиниць. До того ж наприкінці року правосуддя взагалі не здійснювалося в Авдіївському міському суді Донецької області, Лугинському районному суді Житомирської області, Устинівському районному суді Кіровоградської області, Попаснянському районному суді Луганської області, Ананьївському районному суді Одеської області, Чутівському районному суді Полтавської області.

Також з кадровим дефіцитом зіткнулись апарат місцевих та апеляційних судів. На початок 2022 року чисельність працівників становила 25196 осіб. Тоді як згідно зі штатним розписом була потреба в заповненні 27747 посад. Порівняно із ситуацією на початок 2021 року показник зменшився на 3,5% (890 працівників).

Стосовно забезпечення службовими приміщеннями т.в.о. голови ДСАУ зазначив, що з цим у всіх 674 місцевих та апеляційних судах особливих проблем не виникає. Проте лише у 22% (148 установах) умови є максимально наближеними до вимог державних будівельних норм. Ідеться про наявність окремого кабінету для судді, оптимальної кількості залів засідань, розміру площі тощо. Інші установи все ж потребують поліпшення деяких умов.

У поточному році ДСАУ планує продовжувати роботу над підвищенням фінансової незалежності судів, побудовою та впровадженням модулів ЄСІТС, забезпеченням належними приміщеннями та засобами інформатизації тощо.

Насамкінець О.Сальніков підкреслив: «2021 рік був складним для судової влади, але спільно ми заклали основи для успішного вирішення проблемних питань».

ВРП вирішила звіт очільника ДСАУ взяти до відома та водночас наголосити на необхідності вжиття всіх можливих заходів для забезпечення прозорості бюджетного процесу та справедливого розподілу фінансових ресурсів.