Закон і Бізнес


«І не друг, і не ворог, а так...»

Спілкування з якими колегами шкодить вашому здоров’ю


Несподівана ворожість чи байдужість «друзів-ворогів» ранять сильніше, ніж коли походять від явних недоброзичливців.

№5 (1563) 05.02—11.02.2022
2947

Відносини з товаришами по роботі видозмінються від дружби до ненависті. В англійській навіть з’явилося нове слово «frenemy». Що відбувається в цій двозначній сірій зоні офісних відносин і чому вона виникає?


Про користь дружби написано гори наукової літератури. Добрі стосунки з оточуючими підвищують самооцінку, допомагають легко справлятися з труднощами, зменшують ризик психічних і фізичних розладів і навіть передчасної смерті, пише Бі-Бі-Сі.

Не дивно, що погані стосунки мають протилежний ефект. Спілкування з колегами чи рідними, які постійно нас ображають, шкодить здоров’ю. Але лише в останні 10 років учені зайнялися тим, як впливають на наше життя люди, які сьогодні нам друзі, а завтра вороги чи навпаки.

Під час численних експериментів з’ясувалося, що спілкування з «друзями-ворогами» частіше спричиняє стрес і призводить до ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Проблема в їхній непередбачуваності. Сьогодні людина вас хвалить та підтримує, а що буде завтра, невідомо. Ви ніби весь час перебуваєте в підвішеному стані.

Феномен «заклятих друзів» загалом досліджений недостатньо, а розуміння їхньої ролі в офісній політиці ще менше. Хоча багато професій сприяють виникненню та підтримці саме таких відносин. Адже організації часто змушують нас мати справу з людьми, з якими ми не стали б спілкуватися поза роботою.

Негативу додає конкуренція. Ви можете вважати колегу найприємнішою особою, але сприймаєте як зраду його заявку на посаду, якої домагаєтеся самі. Босам варто спробувати знизити градус суперництва між підлеглими, яке в основному й породжує суперечливі відносини, та сприяти створенню атмосфери співпраці. А щодо рядових співробітників, то більш глибоке усвідомлення психології складних у спілкуванні партнерів допоможе правильно вибудувати стосунки з ними.

Загалом, якщо відносини з кимось починають вас обтяжувати, треба виявляти більше реалізму у своїх очікуваннях, але й не викреслювати людину зі свого життя повністю. Іноді слід змиритися з тим, що людина ніколи не стане вашим другом, але підтримувати з нею стосунки все ж варто — на пристойній дистанції.