Закон і Бізнес


Чутливість до рівності


№5 (1563) 05.02—11.02.2022
1981

Робота судів із присяжними потребує аналізу, обговорення і законодавчих змін. А при здійсненні правосуддя має враховуватися гендерна чутливість.


Як повідомив голова Ради суддів Богдан Моніч, над цими питаннями працюватимуть робочі групи РСУ, що будуть невдовзі створені. 

Так, під час робочої зустрічі членів ради із партнерами — представниками програми USAID «Справедливість для всіх» обговорювалося застосування Індексу ґендерної чутливості та розробка ґендерної стратегії судової влади. 

Загалом на питання ґендерної рівності в діяльності установ судової влади та при відправленні правосуддя РСУ звернула увагу ще у 2018 році. «Ми навчилися користуватися Індексом ґендерної чутливості, який є інструментом виміру прогресу інтеграції принципу рівних прав, обов’язків і можливостей жінок і чоловіків у судовій системі, тому тепер маємо чітку картину гендерного складу судової влади. На часі — врахування гендерної чутливості при здійсненні правосуддя і ми готові над цим працювати», — повідомив партнерів голова РСУ.

Щодо розробки ґендерної стратегії, то за словами Б.Моніча, вона має стати програмним документом, який передбачатиме цілий ряд системних заходів. До їх підготовки планують залучити представників усіх органів та установ системи правосуддя.

А от питання удосконалення роботи судів з присяжними, на думку голови РСУ, потребує детального аналізу, обговорення і законодавчих змін.