Закон і Бізнес


Пільги для самозайнятих


№5 (1563) 05.02—11.02.2022
2508

Громадяни, які мають статус самозайнятої особи та мають пільги, передбачені ст.5 закону «Про судовий збір», при зверненні до суду користуються пільгами, які визначені цією статтею.


На це звернули увагу в Сьомому апеляційному адміністративному суді.

Там нагадали, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються особи з інвалідністю I та II груп, законні представники дітей з інвалідністю та недієздатних осіб з інвалідністю (п.9 ч.1 ст.5 закону).

Відповідно до пп.14.1.226 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу самозайнята особа – платник податку, який є фізичною особою-підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

До таких осіб належать, зокрема, приватні нотаріуси, адвокати, арбітражні керуючі, аудитори та інші, якщо вони не є працівником або фізичною особою — підприємцем та використовує найману працю не більш як 4 фізичних осіб.

При цьому правовий статус «самозайнята особа» сам по собі не впливає на будь-які правомочності фізичної особи, зумовлені її цивільною право- і дієздатністю, та не обмежує їх.

Отже, громадяни, які мають статус самозайнятої особи та підпадають під ознаки відповідних пунктів ст.5 закону «Про судовий збір», мають право користуватися пільгами, визначеними цією статтею.

Схожа правова позиція щодо звільнення громадян від сплати судового збору відповідно до п.9 ч.1 ст.5 цього закону сформульована у постанові Верховного Суду від 3.12.2020 (справа №903/323/20).