Закон і Бізнес


Надумані обставини


.

№5 (1563) 05.02—11.02.2022
3558

Деякі захисники наскільки віддані справі, що до останнього відстоюють інтереси своїх клієнтів. Водночас певні дії можуть викликати сумніви в їх правомірності.


У провадження голови Черняхівського районного суду Житомирської області Євгена Бруховського надійшла кримінальна справа. Вочевидь, захисника обвинуваченого не влаштовувало те, що головуючим суддею виступить саме цей володар мантії.

Спочатку адвокат заявив відвід Є.Бруховському у зв’язку з «істотним порушенням процесуального права». Він зазначив, що законник під час розгляду справи відмовляв у протестах щодо питань і заслухав свідка, незважаючи на заперечення прокурора. Також адвокату не сподобалося, що Є.Бруховський закликав його носити із собою Кримінальний процесуальний кодекс.

Після розгляду цієї заяви в задоволенні відводу відмовили за безпідставністю. Тоді адвокат продовжив спрямовувати свої подальші дії на створення конфліктної ситуації. Зокрема, він викликав поліцію та повідомив, начебто Є.Бруховський вимагав хабар від обвинуваченого за зміну запобіжного заходу. Зрештою захисник досягнув своєї мети, адже суддя був змушений взяти самовідвід.

Натомість Є.Бруховський звернувся до ВРП (№81/0/6-22) і пояснив, що звинувачення не відповідають дійсності. Він вказав на неправомірні дії адвоката. Як зауважив володар мантії, такі заяви покликані підірвати авторитет судової влади.