Закон і Бізнес


Остання надія — на заробітчан

Після трьох років перебування у ФРН трудові мігранти отримають посвідки на постійне проживання


№15 (1054) 07.04—13.04.2012
2805

Влада впевнена, що полегшення умов імміграції збільшить кількість працездатного населення, а це у свою чергу вирішить проблему нестачі кваліфікованих спеціалістів у країні. Німеччина розраховує на приплив іммігрантів уже влітку цього року, після ухвалення відповідного закону.


Відомо, що уряд ФРН ще навесні минулого року розпочав лібералізацію ринку праці, знявши обмеження на в’їзд для трудових мігрантів з країн Східної Європи, що вступили до ЄС у 2004 році. До того ж, експерти вже неодноразово звертали увагу на те, що збільшення кількості іммігрантів у Німеччині може врятувати країну від демографічної кризи.

Покращити становище не може навіть вільне пересування європейців у межах ЄС, адже від них надходить украй мало заявок на роботу в Німеччині. У післякризовий період німецькі компанії все частіше скаржилися на те, що їм не вистачало висококваліфікованих працівників, як у технічній, так і в соціальній сферах. Зокрема, потрібні медсестри й персонал для будинків престарілих та інвалідів, а також представники інших професій — токарі, обробники металу, точильники та інженери.

Водночас член ВДП Ернст Пфістер уважає, що вдосконалення міграційної політики в країні вкрай важливе. «Якщо ми хочемо, щоб висококваліфіковані фахівці приїжджали працювати в Німеччину з інших країн, ми повинні значно полегшити їм умови працевлаштування тут», — підкреслив він.

Одним з таких «полегшень» у новому законі буде зниження рівня зарплати, необхідного для отримання довгострокової посвідки на проживання. Влада планує знизити ці показники з Ђ66 тис. до Ђ44,8 тис. на рік. А для деяких професій, як повідомляє Frankfurter Allgemeine Zeitung, буде достатньо зарплати в Ђ34,2 тис. Такі умови поширюватимуться на спеціальності, що мають найбільший попит у країні, зокрема, на інженерів, програмістів і лікарів. А вже через три роки роботи у ФРН трудові мігранти отримають посвідку на постійне проживання.

Крім того, уряд має намір увести особливий тип візи для охочих працевлаштуватися. За цією візою іноземні громадяни зможуть упродовж 6 місяців перебувати в Німеччині для пошуку роботи. Щоб отримати її, достатньо буде пред’явити диплом про освіту й довести наявність грошей для проживання в країні, а значна перевага, як і завжди, буде надаватися тим, хто володіє німецькою мовою.

Також для залучення іноземних фахівців пропонується зробити більш привабливою можливість для студентів з інших країн отримати освіту в Німеччині. Тому в межах нового закону передбачається, що іноземні громадяни, які закінчили німецькі університети, зможуть залишатися в країні протягом півтора року для пошуку роботи.

Згідно з минулорічними даними більшість іммігрантів потрапляє до Німеччини з європейських країн. Перше місце за кількістю іноземців займає Туреччина, друге — Польща, третє — Росія. Мігрантами в Німеччині вважаються всі, хто переїхав у країну після 1950 року, а також їхні діти. Тому не дивно, що кожен п’ятий мешканець ФРН є іммігрантом.