Закон і Бізнес


Час вити гнізда

Що таке «пташине весілля», і чому в ньому беруть участь лише діти


Почесним гостем, так би мовити, весільним генералом, на цьому «пташиному весіллі» став голова земельного уряду.

№4 (1562) 29.01—04.02.2022
2854

Одними з найнапруженіших днів для працівників рацсів у багатьох країнах цього року стануть 2 і 22 лютого — красиві дати, що легко запам’ятовуються: 2.02.2022 і 22.02.2022. Але є ще одна дата для весіль, що була обрана дуже давно і не змінюється.


Ідеться про так зване «пташине весілля» — народну традицію лужицьких сербів, що відзначається щорічно 25 січня. Цей звичай передбачає наближення весни і символізує настання пори року, коли птахам настав час утворювати пари і вити гнізда, пише DW.

Діти цього дня отримують солодощі, принесені птахами зі свого весільного столу, — на подяку за те, що дітлахи годували їх узимку. На чолі святкових процесій ідуть Сорока й Ворон — у вінчальній сукні та смокінгу з циліндром.

Одна з таких церемоній пройшла в державній канцелярії, куди приїхала делегація одного з дитячих садків Баутцена — неформальної столиці лужицьких сербів. Через пандемію кількість учасників «пташиного весілля» була обмежена. У цьому сенсі вона нічим не відрізнялася від церемоній, які зараз відбуваються в рацсах Саксонії, де може одночасно перебувати не більше 20 осіб.

Лужицькі серби, або сорби — за-хіднослов’янський народ, землі якого понад тисячу років тому сягали між річками Заале та Одер. Сучасні лужичани зберегли свою мову та культуру — єдині з усіх полабських слов’ян. У Німеччині лужицькі серби живуть у федеральних землях Саксонія та Бранденбург.