Закон і Бізнес


Краєвид з висоти

Чим може обернутися захоплення фотографіями з дрона


№4 (1562) 29.01—04.02.2022
2332

Побачити краєвид з висоти пташиного польоту — досить захоплююче видовище. І поява дронів дає таку можливість. Але водночас за таке захоплення можна потрапити до в’язниці. І надовго.


Як повідомляє Бі-Бі-Сі, у травні 2020 року поліція Ірану арештувала 36-річного Бенджаміна Брієра. Перебуваючи у відпустці, він запустив літальний апарат поблизу ірано-туркменського кордону.

За словами мандрівника, він скористався дроном, щоб зняти з висоти місцеву визначну пам’ятку — національний парк. Але в правоохоронців виникло припущення, що його цікавило зовсім інше — вразливість охорони кордону.

Упродовж 1,5 року чоловік перебував під вартою. А в січні цього року його судили за зачиненими дверима у Революційному суді м.Мешхед. Француза визнали винним у шпигунстві та засудили до 8 років ув’язнення. Додатково він дістав ще 8 місяців за публічну антиісламську пропаганду.

Як заявив адвокат Б.Брієра Філіп Валант, судовий розгляд був несправедливим, оскільки мандрівника не поінформували в повному обсязі ні про його права, ні про пред’явлені обвинувачення.

Сім’я туриста наполягає на його невинуватості та запевняє, що його використовують як інструмент у політичних цілях. А Міністерство закордонних справ Франції назвало вирок «неприйнятним» і таким, що «не має під собою фактичних підстав».

Б.Брієр є одним з більш ніж дюжини іноземних громадян або осіб з подвійним громадянством, яких тримають в Ірані. При цьому він єдиний із європейських громадян, який не має іранського паспорта.