Закон і Бізнес


Про приватизацію земель


№4 (1562) 29.01—04.02.2022
2992

Зміна виду використання ділянки в межах однієї категорії земель не є зміною її цільового призначення. Отже, не потребує проходження процедур, які застосовуються при зміні цільового призначення.


Касаційний цивільний суд відмовив у задоволенні позову прокурора про визнання недійсним свідоцтва про право власності на землю (справа №495/1439/18). Той мав переконання, що це право набуте без розроблення проекту землеустрою щодо відведення ділянки у власність.

Суди першої та апеляційної інстанцій вважали, що вимоги прокурора є правомірними. Однак КЦС звернув увагу на те, що, по-перше, за проектами землеустрою та з дотриманням відповідної процедури здійснюється лише зміна цільового призначення ділянок. Проте такої процедури не передбачено для зміни виду використання ділянки без зміни категорії цільового призначення.

Отже, нецільовим використанням ділянки з категорії земель житлової та громадської забудови є її використання за іншим призначенням усупереч генеральному плану населеного пункту, іншій містобудівній документації, плану земельно-господарського устрою тощо, тобто всупереч земельному законодавству України.

Разом з тим підставою для формування ділянок шляхом поділу та об’єднання раніше сформованих ділянок, які перебувають у власності або користуванні без зміни їх цільового призначення, є технічна документація із землеустрою. Винесення в натуру (на місцевість) меж сформованої ділянки до її державної реєстрації здійснюється за документацією із землеустрою, яка стала підставою для її формування.

Крім того, згідно з ч.1 ст.50 закону «Про землеустрій» проект землеустрою щодо відведення ділянки розробляється в разі, якщо ділянка є не сформованою, або в разі зміни її цільового призначення. З огляду на відсутність указаних обставин у відповідача не було необхідності розробляти проект для отримання ділянки в порядку безоплатної приватизації.