Закон і Бізнес


Про відмову від апеляції


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал "ЗіБ". Для цього натисність на зображення.

№3 (1561) 22.01—28.01.2022
2254

Якщо відмова від апеляційної скарги подана прокурором до виходу суду в нарадчу кімнату, то суд повинен прийняти рішення щодо неї відразу після її надходження або оголошення.


У справі №554/690/17 група осіб була засуджена за злочини, пов’язані з обігом наркотиків. Причому місцевий суд частково виправдав їх за окремими епізодами, а апеляційний в цій частині вирок скасував, призначивши усім за сукупністю більш суворе покарання з конфіскацією майна.

Утім, як зауважено в скарзі, апеляційний суд не прийняв відмови прокурора від апеляційної скарги, зазначивши, що вона подана вже після проведення судових дебатів, тобто завершення апеляційного розгляду.

Касаційний кримінальний суд із цього приводу зазначив, що суд не наділений повноваженнями оцінювати підстави для відмови сторони від апеляційної скарги, оскільки має дотримуватися принципу диспозитивності. Водночас наявність або відсутність підстав для відмови від апеляційної скарги, аргументованість такого рішення тощо може бути предметом оцінки дій прокурора в порядку дисциплінарної процедури за наявності відповідних підстав.

Тому апеляційному суду перед виходом до нарадчої кімнати необхідно було вирішити питання щодо поданої прокурором відмови від скарги.