Закон і Бізнес


Час звітувати!


№3 (1561) 22.01—28.01.2022
1998

Пандемія та карантин зіграли на руку політичним партіям. Адже парламент запровадив мораторій на оприлюднення відомостей про фінансування їхньої діяльності. Та все ж настав час звітувати.


Народні депутати зареєстрували проект «Про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні» (№6519), який, серед іншого, визначає строки для подання політичними партіями фінансових звітів. Причому і за ті періоди, коли діяв мораторій.

Власне, така ідея виникла ще рік тому, і Верховна Рада навіть встигла ухвалити відповідний закон, що відновлював обов’язок партій звітувати про свої фінанси. Однак у листопаді минулого року Президент наклав на нього вето.

Тепер нардепи пропонують ухвалити новий закон, оскільки раніше визначені дати подання звітності вже стали «нереалістичними». Відповідно, граничною датою для звітування пропонується визначити 1.06.2022. 

Крім того, до 31.03.2022 планують подовжити дію норми, що стосується невизнання певних товарів, робіт і послуг внеском на підтримку політичної партії, якщо вони необхідні для виконання протиепідеміологічних заходів.