Закон і Бізнес


Перевірка на фіктивність


№1-2 (1559-1560) 12.01—21.01.2022
1870

Проблема з мігрантами, напевне, не настільки гостра для України. Втім, треба бути оптимістами і готуватися до того, що біженці колись обиратимуть саме нашу країни як кінцеву мету подорожі.


Тож Кабмін заздалегідь замислився про те, як, з одного боку, створити сприятливі умови для бажаних гостей, і, навпаки, зачинити двері перед протилежною категорією мігрантів. Власне, такі ідеї закладені у проекті «Про внесення змін до Закону України «Про імміграцію» (№6516).

Зокрема, застережено право Уряду запроваджувати квоти на іміграцію у разі масового напливу іноземців. А в «спокійні» часи такі обмеження можна не визначати взагалі. Більше того, тепер висококвіаліфіковані працівники, які захочуть імігрувати в Україну, зможуть це зробити разом із сім’єю, але якщо вони в’їдуть одночасно.

Якщо ж іноземець не має такого пріоритетного статусу, то свою половинку він може взяти із собою тільки якщо перебував з нею в шлюбі понад 2 роки. Натомість на дітей та працездатних батьків така умова не поширюється. 

Урядовці також прописали запобіжники від фіктивних шлюбів, перелічивши відомості, які має знати подружжя один про одного: дату та місце народження, місце проживання, освіта, місце роботи, фах, віросповідання, наявність близьких родичів, особливості побуту та уподобань. Інакше шлюб вважатиметься фіктивним, й іноземцю відмовлять у возз’єднанні з другою половинкою.