Закон і Бізнес


Дитина з пробірки


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтесь на Телеграм-канал "ЗіБ". Для цього натисність на зображення.

№1-2 (1559-1560) 12.01—21.01.2022
2134

Допомога у народженні дитини — доволі делікатна тема для всіх сторін репродуктивних відносин. Й юридично майже не врегульована. Особливо в частині таємниці зачаття та народження дитини.


Проекту «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо правопорушень у сфері застосування допоміжних репродуктивних технологій» (№6517) покликаний запровадити відповідальність осіб, що залучені до цього процесу.

Так, пропонується доповнити КК новими статтями. Ними встановлюється кримінальна відповідальність за перенесення ембріона людини в організм жінки без її згоди (ст.138-1), за розголошення відомостей про застосування допоміжних репродуктивних технологій (ст.168-1) та за порушення наслідування генетичних зав’язків при перенесенні ембріона (ст.169-1 КК).

Так, у першій згаданій статті покарання може сягати 3 років ув’язнення. Якщо таке правопорушення призвело до смерті жінки чи тяжких наслідків — до 5 років. Аналогічні санкції передбачені й за умисне порушення генетичних зв’язків дитини з її генетичними батьками.

Доволі суворе покарання передбачене для службових осіб та працівників медичного закладу, якщо вони розголосять відомості про народження дитини in vitro — також до 3 років ув’язнення. Щоправда, все може обійтися й штрафом у розмірі 3400 грн.