Закон і Бізнес


Провадження, що повисло в повітрі


№1-2 (1559-1560) 12.01—21.01.2022
2715

Експерти Адвокатського бюро «Євгена Пеліхоса» довели, що можна боротись із затягнутими кримінальними провадженнями, якщо докласти максимум зусиль в інтересах клієнта.


Загалом кримінальні провадження, що здійснюються без повідомлення про підозру та внесені до ЄРДР до 2018 року, досі створюють великі проблеми через відсутність в адвокатів ефективних і надійних механізмів впливу на прийняття стороною обвинувачення необхідних клієнту рішень.

АБ «Євгена Пеліхоса» надавало правову допомогу клієнту в одній з таких справ. 1,5 року знадобилося, аби, доклавши всіх можливих зусиль і вчинивши законні дії, отримати рішення про закриття кримінального провадження щодо клієнта, але без вручення повідомлення про підозру.

За допомогою сотень запитів, скарг, клопотань і звернень юристам бюро вдалося встановити наявність у клієнта правового статусу «іншої особи, права якої обмежуються у кримінальному провадженні». Як наслідок, сторону обвинувачення зобов’язано повернути тимчасово вилучене майно. Також суд установив порушення розумних строків досудового розслідування.

Зрештою було знижено рівень важливості провадження в підслідності — з головного слідчого до районного управління, а згодом провадження взагалі визнано неактуальним. Наслідком стала постанова про закриття провадження через відсутність складу кримінального правопорушення.