Закон і Бізнес


Сірий кардинал у спідниці

Впливовий політик витрачала на свої потреби профспілкові кошти


№11 (1101) 16.03—22.03.2013
2749

У Мексиці за обвинуваченням у корупції була заарештована голова профспілки педагогів Ельба Естер Гордільо. Її обвинувачують, зокрема, у використанні коштів організації в особистих цілях. Тільки за 2008—2012 рр. Е.Гордільо привласнила з профспілкової каси майже 2 млрд песо (більше 1 млрд грн.).


Е.Гордільо заарештували в кінці лютого. Вона поверталася з США на особистому літаку, і для того, щоб узяти її під варту, в небо навіть були підняті винищувачі.

За даними ЗМІ, тільки за 2008—2012 рр. вона привласнила з профспілкової каси майже 2 млрд песо (більше 1 млрд грн.), а витрачала в середньому $3 тис. на добу. Кілька походів в американський магазин Neiman Marcus в Сан-Дієго обійшлися бюджету в $2,1 млн. Польоти на особистому літаку й пластичні операції Е.Гордільо також оплачувала не зі своєї кишені.

Національну профспілку працівників освіти, яку очолювала Е.Гордільо, критикують за те, що там процвітає корупція. Місце вчителя можна отримати в спадок або купити. Показовим став широкий жест Е.Гордільо, коли у 2008 році керівники 59 регіональних підзрозділів отримали по автомобілю Hummer.

Новий президент Мексики Енріке Пенья Ньєто в лютому розпочав реформування у сфері освіти, центральним пунктом якого стало позбавлення профспілки контролю над школами.

Наказ про проведення реформи Е.Ньєто підписав 25 лютого. А вже наступного дня Е.Гордільо опинилася під вартою.

За даними ЗМІ вважається, що саме Е.Гордільо була причетна до вбивства педагога Місаєля Нуньєса Акості, у якого виникли розбіжності з профспілкою. Відбулося це ще в 1981 році, до призначення Е.Гордільо керівником Національної профспілки працівників освіти. Ні тоді, ні потім її причетність до вбивства довести не вдалося.

Як відзначає Лента.ру, передвиборна кампанія 2005—2006 рр. стала тріумфом Е.Гордільо як сірого кардинала. Скориставшись впливом на призначених нею ж керівників федерального виборчкому, Е.Гордільо домоглася заміни 22 тис. працівників виборчих дільниць на підконтрольних нею членів профспілки. Завдяки такій рокіровці Феліпе Кальдерон виграв президентську гонку. Результати голосування тоді викликали серйозні суперечки, оскільки Ф.Кальдерон отримав перемогу з перевагою всього у 200 тис. голосів, або 0,56%.