Закон і Бізнес


Внесено зміни до Порядку доступу до ЄДРСР


.

28.12.2021 11:53
3999

За законом, доступ до ЄДРСР не може обмежуватися постановами слідчих органів. Попри це адміністратори системи закривали доступ до рішень суду на прохання прокурорів. Тому до Порядку ведення Реєстру вирішили внести зміни.


Зміни до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень були затверджені Вищою радою правосуддя на прохання Національної асоціації адвокатів України, передає «Закон і Бізнес».

Відповідно до них не допускається обмеження або відтермінування загального доступу до електронних ресурсів Реєстру з інших підстав, ніж це визначено законами України «Про доступ до судових рішень», «Про державну таємницю» і  самим Порядком.

НААУ у своєму зверненні вказала на вичерпність переліку підстав та способів обмеження доступу до судового рішення зокрема щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій, передбачених законодавством. Попри це, Державне підприємство «Інформаційні судові системи» обмежило повний та загальний доступ до 60080 електронних копій судових рішень у Реєстрі на підставі 1790 постанов слідчих органів.

Такі обмеження унеможливлюють вивчення та утвердження судової практики, нівелюють превентивну функцію щодо виникнення інших спорів та порушують право особи на оскарження судового рішення.

Тому ВРП вирішила внести відповідні зміни до ЄДРСР та розширити можливості використання судових рішень задля встановлення судової практики та удосконалення процедури оскарження.

Закон і Бізнес