Закон і Бізнес


Кошеня під ялинкою

Що потрібно знати, перш ніж дарувати дітям домашніх вихованців


.

№52 (1558) 25.12—31.12.2021
14133

Кошеня, щеня чи хом'ячок - у подарунок на день народження, Різдво чи Новий рік? " У жодному разі!» - переконані німецькі захисники тварин. Адже йдеться не про іграшку, а про живу істоту.


Знедолені та зраджені

Сумна реальність така, що після різдвяних та новорічних свят багато з бажаних живих подарунків рано чи пізно опиняються у притулку для тварин. Проходить кілька тижнів - й ілюзії у людини, яка придбала вихованця, зникають, пише DW.

Особливо швидко втрачають інтерес до домашніх тварин діти. Раптом людина усвідомлює, що тварина забирає час, заважає планам на відпустку - і щоб повернути собі незалежність, позбавляється подарованої дитині кішки або собаки. Те, що знедолені тварини вкрай важко переживають розлуку з господарями, що зрадили їх, більшість людей мало турбує.

Натомість, перш ніж приносити до дому вихованця, потрібно все ретельно спланувати, рекомендують експерти. Також важливо донести до дітей, що тварини – це не предмети та не плюшеві іграшки, а живі істоти, які можуть відчувати горе та біль.

Вихованця можна лише прийняти в сім'ю як її нового члена. І при цьому потрібно пам'ятати про те, що дати тварині будинок - значить взяти на себе відповідальність, нести яку часто доводиться протягом багатьох років.

Догляд для всіх

Перед покупкою домашнього вихованця потрібно скликати сімейну раду та заручитися згодою всіх членів сім'ї. Якщо ніхто не буде проти, доцільно докладно обговорити обов'язки та завдання кожного та закріпити їх. Батькам не слід перекладати всю відповідальність щодо догляду за твариною на дітей.

Необхідно точно вирішити, хто відповідатиме за прибирання туалету, клітини або акваріума, хто – за груминг, чиїм обов'язком стане вигул тварини, годування, дресирування тощо. Треба також скласти план альтернативного варіанта догляду на випадок, якщо діти, подорослішавши, стануть жити окремо або в них на першому плані виявляться інші інтереси.

Варто звернути увагу і на тривалість життя тварини. Деякі живуть дуже довго. Наприклад, вік папуг амазонів і жако може сягати 70 років, а папуг ара - навіть 100! Променева черепаха може жити до 189 років, а червоновуха — 40-50.

Вивчайте звички

Придбана тварина може не виправдати очікування нового опікуна через свої звички. Так, хом'яки та миші, наприклад, ведуть нічний спосіб життя. Коли всі сплять, вони починають стукати, шурхотіти, дряпати підлогу в клітці - і порушують нічний спокій мешканців будинку. Тому своєчасна інформація про такі особливості є вкрай важливою.

Які звички тварини? Скільки місця йому потрібно? Який характер у майбутнього вихованця? Чи ладить він із дітьми? Які умови утримання потрібні і які атрибути та корм необхідно придбати? Де можна підкреслити необхідні знання, щоб правильно поводитися з цією твариною? Всі ці питання необхідно поставити ще до його придбання.

Чинник вартості

Купівля домашнього вихованця включає не тільки вартість самої тварини, але й витрати на її годування та догляд за нею, страховку, податки, послуги ветеринара, а також на утримання вихованця в період відпустки господарів у пансіоні для тварин або у кого-небудь вдома .

Тому, хто вирішить завести маленького собаку, протягом його життя доведеться витратити на нього не менше 20000 євро. Тому варто одразу започаткувати «чорну касу» й щомісяця вносити туди певну суму для покриття непередбачуваних витрат на тварину.

Перш ніж зважитися на покупку живої істоти, важливо також з'ясувати, чи не страждає хтось із членів сім'ї алергією на шерсть або на сіно. І, звичайно, необхідно своєчасно уточнити, чи дозволить орендодавець тримати будинки тварин, і якщо так, то яких.

"Важливо пам'ятати: якщо не дотримуватися цих порад, то "історія кохання", що гарно почалася, може швидко закінчитися кошмаром - і для людини, і для тварини! - застерігають зоозахисники.