Закон і Бізнес


Фіскалізація підприємців


.

№52 (1558) 25.12—31.12.2021
3708

Кому потрібен чек на ринках, де одні пробують заробити собі на хліб, а інші — зекономити, аби вистачило на щось до хліба? І чи не спроба це знищити малий бізнес як конкурента для мережевих гігантів?


Народні депутати спробували відстрочити обов’язок застосування реєстраторів розрахункових операцій для ФОП. На тлі протестів під парламентом, вони зареєстрували проект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо захисту права на самозайнятість» (№6437).

На думку авторів, інакше формальні адміністративні вимоги знищать реальний малий бізнес в країні. Тому вони пропонують дозволити торгівлю без РРО для платників єдиного податку, якщо вартість однієї одиниці проданого товару не перевищує мінімальної зарплати (з 1.01.2022 —6500 грн.), а також якщо розрахунок здійснюється із застосуванням платіжних терміналів.

Збільшуються й граничні обсяги доходів для застосування спрощеної системи оподаткування для ІІ та ІІІ груп залежно від кількості осіб, які перебувають з платником у трудових відносинах — на 500 мінмальних зарплат за кожного працівника. 

Крім того, пропонується скасувати з 31.12.2022 стягнення військового збору, а також стягнення 20% ПДВ з товарів та послуг, що надаються соціально незахищеним особам.

Втім, поки що владна більшість не квапиться врятувати малий бізнес. Тож, не виключено, що після нового року на ринках залишаться працювати одиниці.