Закон і Бізнес


Поліцейський на півставки


.

№52 (1558) 25.12—31.12.2021
3042

Оскільки в країні не вистачає поліцейських, чому б не дозволити тим, хто є, підпрацьовувати ще й охоронцями? Адже у них однакові завдання — забезпечення публічної безпеки і порядку.


Керуючись такою логікою, група нардепів розробила проект «Про внесення зміни до статті 66 Закону України «Про Національну поліції» щодо службового сумісництва поліцейських» (№6450).

Він уможливить для поліцейских, які мають спеціальні звання молодшого, середнього складу поліції, у вільний від виконання службових обов’язків час займатися оплачуваною діяльністю в органах поліції охорони. Порядок такого сумісництва визначатиме Міністерство внутрішніх справ.

Нардепи стверджують, що і без того сьогодні практикується спільне патрулювання працівників патрульної поліції та поліції охорони. То чому за це ще й не доплачувати першим, десь — півставки? Звісно, усе — суто на добровільній основі. 

Утім, самі ж нардепи й відзначають, що охоронці можуть виконувати свої завдання й на основі договорів з фізичними особами та суб’єктами права приватної і комунальної власності. Тобто фактично поліцейських зможуть винаймати як охоронців ті самі нардепи. 

Тож наступним кроком може стати комерціалізація правоохоронної діяльності: хочеш відчувати себе у безпеці — уклади договір та плати. А хто і коли саме виконуватиме цю роботу, знатиме лише безпосереднє керівництво.