Закон і Бізнес


ВРП перевірить дотримання НАЗК гарантій незалежності судів


.

22.12.2021 15:16
2662

Вища рада правосуддя утворила комісію, що контролюватиме дотримання Національним агентством з питань запобігання корупції гарантій незалежності суддів при проведенні перевірок.


Відповідне рішення було прийнято 21 грудня 2021 року, передає «Закон і Бізнес».

Повідомляється, що комісія буде аналізувати стан дотримання НАЗК гарантій незалежності суддів;  а в разі наявності ознак незаконного впливу, тиску або втручання у діяльність судді під час повної перевірки декларації, моніторингу способу життя - надаватиме ВРП рекомендації щодо вжиття заходів.

Комісію очолив в.о. голови ВРП Олексій Маловацький. До її складу увійшли члени Ради, керівник секретаріату, заступник керівника секретаріату – начальник відділу з питань запобігання і виявлення корупції, керівники структурних підрозділів.

Зовнішня незалежна оцінка ефективності діяльності НАЗК проводиться кожні 2 роки (відповідно до ч.4 ст. 14 Закону України «Про запобігання корупції»). Під час проведення відповідної оцінки уповноважена комісія враховує інформацію Вищої ради правосуддя, Конституційного Суду України щодо дотримання НАЗК при здійсненні його повноважень гарантій незалежності суддів, суддів Конституційного Суду України.

У ВРП зазначили, що НАЗК не врахувало істотні зауваження Ради до Порядку здійснення моніторингу способу життя судді та Порядку проведення перевірки декларацій суддів, через що Вища рада правосуддя відмовила у погодженні проектів. Але попри це НАЗК розпочало перевірки декларацій суддів, що викликає питання стосовно відповідності дій НАЗК Закону України «Про запобігання корупції».

ВРП нагадала, порядок здійснення повної перевірки декларації, поданої суддею, суддею Конституційного Суду України, порядок моніторингу способу життя судді, судді КСУ визначається Національним агентством за погодженням відповідно Вищої ради правосуддя або зборів суддів Конституційного Суду України згідно з ч. 1 ст. 522 Закону України «Про запобігання корупції». При цьому порядок не може встановлювати особливості здійснення перевірки та моніторингу способу життя судді не передбачені цим Законом.

Відповідно до положень ст. 522 цього ж Закону будь-який незаконний вплив, тиск або втручання у діяльність судді, під час повної перевірки декларацій, моніторингу способу життя забороняється.

Якщо було виявлено ознаки незаконного впливу, тиску або втручання у діяльність судді, під час повної перевірки декларації, моніторингу способу життя, суддя має невідкладно повідомити про це Вищій раді правосуддя (але не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли про це стало відомо).

ВРП розглядає таке повідомлення та може протягом 10 робочих днів з дня його отримання внести Голові Національного агентства обов’язкове для розгляду подання про усунення порушень, виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими вчинено дії або допущено бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів під час здійснення повноважень Національного агентства. Голова Національного агентства має розглянути подання, усунути порушення та протягом десяти робочих днів з дня отримання подання інформувати Вищу раду правосуддя про рішення, прийняті за результатами його розгляду. А уповноважену особу Національного агентства, яка вчинила дії або допустила бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів, має бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку.

Закон і Бізнес