Закон і Бізнес


Негідні піддані

Мігрантів позбавлятимуть громадянства за погану поведінку


.

№52 (1558) 25.12—31.12.2021
2365

Отримати громадянство в новій країні — завдання непросте, але вирішуване. Проте через наплив мігрантів влада низки країн задумалася над тим, як позбавлятися небажаних осіб.


Так, влада Сполученого Королівства вже скоро зможе позбавляти британського підданства без попереднього повідомлення. Нове положення схвалено нижньою палатою парламенту й на початку наступного року буде винесено на обговорення Палати лордів, пише DW.

Закон про громадянство, імміграцію та надання притулку, прийнятий у 2002 році, дозволяв уряду позбавляти особу британського підданства за умови наявності в неї паспорта іншої держави. У 2014-му дія закону стала поширюватися на британських підданих, народжених за кордоном, якщо уряд буде впевнений, що вони мають право на громадянство іншої країни та їхні дії «завдають серйозної шкоди життєво важливим інтересам Сполученого Королівства».

За даними МВС, у період із 2006 до 2017 року позбавлено британського підданства 199 осіб, причому 104 з них — у 2017-му. За останні роки, однак, кількість таких випадків знову скоротилася до 25—30 на рік.

Нова стаття створює передумови для позбавлення британського підданства без попереднього повідомлення — з «практичних міркувань». Наприклад, якщо у влади немає поточних контактних даних людини, а також на користь національної безпеки або в «інтересах суспільства».

Тим часом правозахисники б’ють на сполох, заявляючи, що спрощення процедури створить суттєві перешкоди на шляху прохачів притулку. Влада ж аргументує, що спрощений метод дозволить скоротити кількість нелегальних мігрантів на Туманному Альбіоні, а також осіб без документів, які безпідставно претендують на статус біженця.

У нинішньому вигляді нові заходи можуть сприяти поділу підданих Британії на два класи: «корінних британців без іноземних коренів, які ніколи не втратять підданство, і тих, хто таке коріння має й може втратити статус підданого за погану поведінку.