Закон і Бізнес


Голова комітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Національної асоціації адвокатів України Віталій Місяць:

«Адвокатська професія — це не тільки про бізнес чи заробляння грошей»


Віталій Місяць: «Адвокатська професія — це не тільки про бізнес чи заробляння грошей»

№51 (1557) 18.12—24.12.2021
Вікторія ПОДОЛЯКА
6111

В умовах постійних реформ громадянське суспільство виконує низку важливих функцій. Водночас його діяльність потребує професійного супроводу правників. Про особливості такої співпраці «ЗіБ» поспілкувався з головою комітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Національної асоціації адвокатів України Віталієм МІСЯЦЕМ.


«Громадська діяльність — це усвідомлений вибір на користь служіння суспільству»

— Віталію, що спонукало вас звернутися до НААУ з ідеєю створити комітет з питань взаємодії з громадянським суспільством? Яку мету ви ставили перед собою?

— Як НААУ, так і вся адвокатура в цілому мають великий професійний ресурс. Це знання й можливості, які ми здатні надати організаціям. Адже саме до адвокатів звертаються за своєрідною експертизою в різних справах.

І раніше ми бачили відсутність належного рівня співпраці між Асоціацією та громадянським суспільством. Однак нині існує великий запит на те, щоб ті чи інші ініціативи супроводжували адвокати. Зокрема, це стосується захисту вразливих верств населення.

Ми створили в НААУ комітет для того, щоб спробувати систематизувати відповідні запити й подивитися, яким чином можна долучати адвокатуру до такої роботи.

Крім цього, у громадянського суспільства є багато симпатиків у особі міжнародних організацій, що мають великі ресурси. І було б неправильно цим не скористатися. Тому ми намагаємось залучати ці ресурси, які в результаті підуть на благо адвокатури та відповідно суспільства.

— Налагодження співпраці з потужними національними та міжнародними неурядовими організаціями визначено одним з основних завдань комітету. Чи вдалося за 2 роки діяльності цілком виконати це завдання? Якщо так, то з якими організаціями нині співпрацюєте?

— Ми стараємося співпрацювати з міжнародними організаціями, також із різними фондами, посольствами. Своєю чергою вони надають підтримку комітету для проведення заходів. За ці 2 роки багато адвокатів змогли пройти навчання, що стосувалося різних питань.

Першим проектом комітету була спільна ініціатива з Міністерством закордонних справ Литовської Республіки. Ми звернулися до них із пропозицією співпраці в напрямі просування культури pro bono (послуги, які надаються добровільно й безкоштовно, для користі громади) в Україні. Нам хотілося донести ту інформацію, що адвокати мають виділяти певний час на служіння суспільству.

Адвокатська професія — це не тільки про бізнес чи заробляння грошей. Частково це й про те, що захисник має надавати допомогу вразливим верствам населення. І при цьому не очікувати винагороди за таку діяльність.

— У вашому розумінні що означає поняття «громадянське суспільство»? Чи не відбувається підміна понять, коли активна меншість диктує правила для більшості?

— Громадянське суспільство — це завжди активна меншість. Тому що, на жаль, більшість є пасивною.

Насправді ця активна меншість робить багато хорошого. Навіть, якщо на вулиці запитати людей чи готові вони долучитися до громадської організації, інвестувати свій час та можливо ресурси, то дехто відмовиться. Однак завдяки громадянському суспільству ми живемо сьогодні в демократичній державі.

Завдяки цій активній меншості відбувалися суттєві зміни в розвитку нашої держави. Наприклад, раніше під час виникнення діалогу щодо потреби скасувати смертну кару в Україні позиція громадянського суспільства була однозначною. І після відповідних акцій та кампаній влада таки прислухалась до думки громадян.

Більш сучасний приклад — упровадження електронної системи публічних закупівель «Prozorro». Там є багато нюансів, але таки з’явилася певна прозорість та підзвітність. Це величезний крок для України, який допомогло зробити саме громадянське суспільство.

На мій погляд, активна меншість не диктує правила для більшості. Насправді вони виконують роботу, до якої не всі готові. Адже громадська діяльність — це усвідомлений вибір на користь служіння суспільству.

«Ми ініціюємо створення секції з питань свободи вираження поглядів у Інтернеті»

— Яким чином комітет підвищує громадянську активність в Україні? На вашу думку, які для цього методи є найбільш ефективними?

— Мабуть, в Україні для підвищення громадянської активності потрібно зменшувати втручання держави в діяльність неурядових організацій. Адже чим більше держава втручається, тим менше людей знаходять у собі сили й ресурс цим займатися.

Водночас ми працюємо над спрощенням сервісів. Зокрема, це стосується всіх процеду взаємодії з податковою службою для громадських організацій.

Також комітет залучає до співпраці адвокатів, проводимо для них різні тренінги. Зокрема, у нас була спільна ініціатива з Посольством США в Україні щодо протидії торгівлі людьми.

Під час карантину ми ознайомили більше ніж 500 адвокатів з різних регіонів з особливостями надання правової допомоги у справах, що стосуються домашнього насилля.

Завдяки цим знанням адвокати можуть співпрацювати з організаціями громадянського суспільства. Як правило, така допомога надається безкоштовно.

Роль комітету в підвищенні активності громадян полягає в постійному залученні адвокатів до взаємодії та співпраці з громадянським суспільством і навпаки.

— Що включає в себе механізм взаємодії комітету з іншими структурами? Які є особливості співпраці? Що саме намагається сформувати комітет при такій взаємодії?

— Ми відслідковуємо поточний стан і проблематику законодавства в певних сферах, які нас цікавлять. І тоді намагаємося сформувати пропозиції для внесення змін.

Формально визначених механізмів немає. Це звичайна співпраця, у рамках якої ми спілкуємося з представниками державними органів і вказуємо на те, що потребує певних змін.

— Скільки осіб нині входить до складу комітету? Чи не виникають такі ситуації, коли для повноцінного виконання всіх покладених обов’язків з’являється потреба в дещо більшій кількості членів?

— Формально комітет складається із 7 осіб. У цьому році до нас приєдналися адвокати, які довго співпрацювали з громадянським суспільством. Також долучилися захисники, які працюють у міжнародних і неурядових організаціях. Уже є офіційне рішення про включення нових членів до комітету.

— За ініціативи комітету з питань взаємодії з громадянським суспільством восени минулого року проходив Всеукраїнський конкурс правничої допомоги. Проект був спрямований на відзначення адвокатів, що добровільно та безкоштовно захищали малозабезпечені верстви населення. Чи плануєте повторювати такі благодійні акції? Чи не виникли ідеї для нових проектів?

— Конкурс проходив у рамках співпраці з МЗС Литви, що надало для цього ресурси. Як правило, такі ініціативи мають певний термін. І той проект у нас здійснювався 8 місяців. Нині відповідна діяльність є завершеною.

Тоді ми зібрали близько 100 історій від адвокатів про те, як вони надавали допомогу в рамках pro bono. Наше журі обрало 3 переможців, які отримали призи за свою благодійну діяльність.

Подібних конкурсів поки не плануємо. Нині в нас є 2 компоненти, над якими активно працює комітет.

З посольством США ми співпрацюємо щодо питання протидії домашньому насиллю. У жовтні на цю тему вже проводилися тренінги для адвокатів. Надалі понад 1000 захисників зможуть підвищити свої навички стосовно надання правової допомоги у справах, пов’язаних з домашнім насильством. Займатися цією ініціативою плануємо щонайменше до березня наступного року.

Також нині ми ініціюємо створення секції з питань свободи вираження поглядів у Інтернеті. У зв’язку із цим співпрацюємо з Американською асоціацією адвокатів. Вони мають окрему програму, що застосовується в усьому світі. В Україні працює один із цих проектів, який і фокусується на питаннях свободи вираження поглядів у Інтернеті.

Саме в рамках цієї співпраці ми плануємо створити секцію. Вона буде займатись певними справами щодо притягнення до відповідальності за вираження поглядів у Інтернеті. Також секція здійснюватиме моніторинг дій для покращення законодавства, що стосується цієї тематики.

Адже буває, що людина не має на меті нічого поганого в той час, коли висловлює свою думку в Інтернеті. Тому у випадку надання якісної правової допомоги особу не будуть притягати до відповідальності.

Наша секція займатиметься цими питаннями, узагальнюватиме практику. Це буде одним з важливих напрямів роботи комітету та стане прикладом співпраці з Американською асоціацією адвокатів.

«Адвокатура й громадянське суспільство є нероздільними»

— Які можете назвати ключові здобутки комітету з питань взаємодії з громадянським суспільством за більше ніж 2 роки діяльності?

— Насамперед це проведення великої кількості заходів. У наших тренінгах взяло участь більше ніж 2000 адвокатів.

Звичайно ж, до здобутків можна віднести всеукраїнський конкурс правничої допомоги. Адже ми змогли додатково донести до адвокатів, що pro bono — це потрібно. Захисник має думати й про те, щоб певну кількість часу виділити для надання корисної допомоги суспільству.

Також ми підготували низку посібників для адвокатів, в яких можна ознайомитися з актуальною інформацією по вузькоспеціалізованій тематиці.

— Над чим надалі планує працювати комітет з питань взаємодії з громадянським суспільством? На які результати варто очікувати громадськості?

— Адвокатура й громадянське суспільство є нероздільними, тому обов’язково мають співпрацювати. Наш комітет буде намагатись цю роботу систематизувати, виділити першочергові напрямки взаємодії.

Ми й надалі плануємо знаходити ресурси для того, щоб адвокати покращували свої навички і якомога більше залучалися до роботи з вразливими верствами населення.