Закон і Бізнес


Закон і Бізнес №51/2021. Анонс публікацій


17.12.2021 15:57
2271

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» №51 (1557), 18 - 24 грудня 2021 р.


Чи може провокація слугувати інструментом у роботі адвоката? Чому гарний костюм може вирішити все та чи обов’язково бути публічним для того, щоб стати успішним? Про це та інше напередодні Дня адвокатури Вікторія Якуша спілкувалася з одним із найепатажніших українських адвокатів, партнером Адвокатського об’єднання Barristers Олексієм ШЕВЧУКОМ. Читайте інтерв’ю на сторінках видання «Закон і Бізнес».

Цього року в секретаря Пленуму Верховного Суду Дмитра ЛУСПЕНИКА  був своєрідний ювілей — 10 років, як уперше обрали секретарем пленуму: спочатку — Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, тепер — Верховного Суду. Тому «ЗіБ» вирішив дізнатися в ювіляра, у чому ж полягає особливість такої посади. Що кандидат юридичних наук, доцент, заслужений юрист України Дмитро ЛУСПЕНИК, якого недавно вдруге обрали секретарем Пленуму ВС, сказав про актуальні для судової системи проблеми дізнавайтеся з інтерв’ю Роману Чимному.

Зазвичай перед святами робочий ентузіазм кудись зникає, а тим паче коли закінченню року передує професійне свято. Однак, судячи з усього, режим онлайн настільки втомив адвокатів, що зустріч видалася не тільки напрочуд продуктивною, а і яскравою. Що стало підставою для Ради адвокатів України не визнати результатів виборів конференції адвокатів Києва дізнавайтеся в матеріалі Вікторії Якуші «Несвяткові рішення».

Голова Касаційного кримінального суду вважає, що встановлювати «виключні правові проблеми» — не справа Великої палати Верховного Суду. Судді обирають не той колір оповіщень і недоречно посилаються на Європейський суд з прав людини. А представник Вищого антикорупційного суду пропонує надати гарантії недоторканності розшукуваним. Про що ще говорили на 11-му Kyiv Criminal Law Forum читайте в матеріалі «Аби можна було знайти» Юлії Бойко.

У Верховній Раді вирішили узаконити порушення трудових прав і не тільки. Що не так із законопроектом «Про систему громадського здоров’я», який парламент готується ухвалити найближчим часом аналізує ВАСИЛЬ ФАРИННИК, керуючий партнер АО CREDENCE, д.ю.н., заслужений юрист України. Чому ухилення від вакцинації спричинить чимало проблем, у тому числі для дітей – читайте у статті «Пандемія суворого режиму».

Члени Ради суддів остаточно визначилися з доцільністю проведення позачергового XIX з’їзду в грудні. Водночас володарі мантій подискутували і про поточний стан фінансового забезпечення. Та чи вдалося дійти порозуміння? І які обставини змусили змінити попередні плани? Довідуйтеся в матеріалі «Стабільна непрогнозованість» Олесі Багряної.

Якщо визначеності в судовій системі годі й чекати, а строки розгляду справ не тішать, в опонентів є вихід — звернутися до альтернативного вирішення спорів. Які варіанти знайти рішення швидше, аніж це зробила б Феміда дізнавайтеся в матеріалі Ніки Романової «Поганий мир чи гарна війна?».

Через вади комунікації між парламентськими комітетами Податковий і Кримінальний кодекси можуть бути не синхронізованими. Доводити, що ти не злочинець, доведеться через суд, а бій за власників «крипти» програли через невизначеність. А чи змогли речники амністії переконати платників показати їм статки та як різниться бачення процесів законотворцями та виконавцями? Довідуйтеся в матеріалі «Боляче не буде? Гарантій немає» Любові Золотої.

В умовах постійних реформ громадянське суспільство виконує низку важливих функцій. Водночас його діяльність потребує професійного супроводу правників. Чому «Адвокатська професія — це не тільки про бізнес чи заробляння грошей» пояснив голова комітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Національної асоціації адвокатів України Віталій МІСЯЦЬ в інтерв’ю Вікторії Подоляці. Шукайте матеріал на сторінках «ЗіБ».

Альтернативні способи доступу до правосуддя обговорили на конференції «Суд без бар’єрів», яка відбулася за ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Правозахисна спілка інвалідів». Учасники заходу висвітлили основні питання, актуальні як для осіб з інвалідністю, так і для служителів Феміди. Як особи з інвалідністю захищають своє право на доступність установ читайте в матеріалі Ганни Жовтоніжко «Феміда — за рівні можливості».

Закон і Бізнес