Закон і Бізнес


Про постачання електроенергії


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал "ЗіБ". Для цього натисність на зображення.

№51 (1557) 18.12—24.12.2021
2339

Вирощування конопель в орендованому складі не свідчить про те, що це приміщення не використовувалося для провадження законної господарської діяльності.


Річ у тім, що в договорі постачання електроенергії не було зазначено, що споживач діє як ФОП. Але «ДТЕК» звернувся до господарського суду про стягнення вартості недоврахованої електричної енергії. Проте суд апеляційної інстанції закрив провадження у справі №916/2727/20, уважаючи, що спір є цивільно-правовим. 

Натомість Касаційний господарський суд звернув увагу на те, що постачання електроенергії здійснювалося для складу важкої повітряно-десантної техніки, який особа використовувала на підставі договору оренди. В останньому це приміщення визначено як нежитлова нерухомість, що виключає споживання електроенергії для задоволення побутових потреб. 

Суд апеляційної інстанції також посилався на те, що відповідач на складі незаконно вирощував коноплі, виготовляв та зберігав наркотичні засоби без мети збуту, а тому такий склад не використовувався для господарської діяльності. Проте КГС зауважив, що складське приміщення могло бути використовуване одночасно як для господарської (підприємницької) діяльності, так і для кримінально караної. 

Отже, суд першої інстанції правильно визначив цей спір як господарський. Адже стороною договору постачання електроенергії був ФОП, а електроенергія постачалась у нежитлове приміщення.