Закон і Бізнес


«Флеш-правосуддя»

Як непристойні слова потрапляють у судовий акт, і хто за це відповідає


.

№51 (1557) 18.12—24.12.2021
3038

Іноді учасники процесу й навіть судді можуть упустити з уваги нецензурне слово на засіданні. А чи допустимо цитувати такі висловлювання в судових документах? І чи несе суддя відповідальність за поширення обсценної лексики?


Комісія ради суддів РФ з етики розглянула ситуацію з ненормативною лексикою в розміщеній на сайті арбітражного суду постанові. Комісія зазначила, що використання ненормативної лексики, тим більше нецензурної, у тексті судового акта порушує не лише етичні норми, а й вимоги законодавства.

Насамперед ідеться про закон, який забороняє застосування слів і виразів, що не відповідають нормам сучасної літературної мови, при її використанні як державної. Крім того, пленум Верховного суду РФ у постанові 2016 року зазначав, що не можна використовувати в судових актах лексику, яка не застосовується в офіційних документах.

Відзначено, що поширення нецензурної лайки не тільки не відповідає моральним нормам, а й може бути кримінальним діянням, наголошує етична комісія. Крім того, це негативно впливає на авторитет судді.

Комісія зазначила, що досить рідко виникає необхідність дослівно наводити у судовому документі цитати з лайливими висловлюваннями. У тих випадках, коли це необхідно (наприклад, при запиті лінгвістичної експертизи), суддя або секретар повинні з особливою увагою підійти до складання документа та замінювати частину літер у непристойних словах прогалинами або спеціальними символами.

Судді рідко неправильно розуміють межі допустимого в цьому питанні, переконана комісія. Найчастіше причиною появи ненормативної лексики в судових актах стає бездумне копіювання значної частини текстів обвинувальних висновків, позовних заяв та інших подібних документів. У пресі та юридичній літературі це називають «флеш-правосуддям», і така практика підриває авторитет суду, наголошує рада суддів.

На початку року скандал викликали розміщені в електронній базі ухвали АСГМ. Як мінімум у 5 документах при копіюванні можна було побачити прихований напис «п***ку сосите». Причетний до цих ексцесів персонал суду пізніше звільнили.