Закон і Бізнес


Адвокатам вдалося поновити на посаді суддю з 30-річним досвідом


.

№51 (1557) 18.12—24.12.2021
2916

У вересні 2016 року Верховна Рада прийняла постанову про звільнення судді Апеляційного суду м. Києва. Адже фактично звільнення судді відбулося з політичних мотивів.


Під час обговорення один з народних депутатів повідомив, що ця суддя брала участь у прийнятті рішень у кримінальних справах, які набули великого негативного суспільного резонансу. Також він наполягав на тому, що суддя судила «євромайданівців» та звільнила з-під варти свого часу ректора Національної податкової академії…

Постанова про звільнення судді ставилася на голосування 4 рази, замість передбачених регламентом 2-х. За звільнення судді голосували навіть ті, хто був фізично відсутній у сесійній залі та перебували у відрядженні за межами України. У «Фейсбук» та інтерв’ю народні депутати повідомляли, що  голосування на пленарному засіданні відбувалося електронними картками інших депутатів, які були відсутні. 

Врешті-решт Верховна Рада проголосувала за звільнення судді, яка пропрацювала  майже 30 років. Оскільки постанова була очевидно незаконною суддя відразу ж звернулася з позовом до Вищого адміністративного суду.

Голова Апеляційного суду м. Києва на підставі постанови ВР прийняв наказ про звільнення. Таке звільнення також було оскаржено до суду.

Розгляд справи щодо оскарження постанови ВР тривав 3 роки. В кінці 2019 року Верховний Суд встановив, що парламент прийняв постанову про звільнення судді не у межах закону та скасував її.

Здавалося  б,  що суддя відразу ж буде поновлена. Однак, за цей час було ліквідовано Апеляційний суд м.Києва та утворено Київський апеляційний суд, що включає Київську область і місто Київ. Також утворено ліквідаційну комісію АСК та визначено голову цієї комісії.

Суддею було подано голові ЛК заяви про скасування незаконного наказу про її звільнення та зарахування до штату суддів. Але той відмовив у задоволенні заяв, оскільки вважав, що у нього немає таких повноважень.

Та крапку в цьому спорі поставив Окружний адміністративний суд м. Києва, який вказав, що статус судді відновився з моменту набрання законної сили рішенням Верховного Суду про скасування постанови Верховної Ради України про звільнення судді.

Так як звільнення відбулося незаконно, суддя вважається поновленою та на неї розповсюджуються усі закріплені у  Конституції України  та  Законі України «Про судоустрій і статус суддів», гарантії, зокрема, й перебування посаді судді до досягнення ним шістдесяти п`яти років.

На період ліквідації усі повноваження голови АСК виконує голова ЛК. Тому в нього існує безумовний обов`язок зарахувати суддю до штату суддів, без окремої вказівки у рішенні ВС. ОАСК скасував незаконний наказ про звільнення судді та зобов’язав голову ЛК зарахувати суддю до штату.

Однак, таке вочевидь законне рішення, не влаштувало голову комісії, і відстоювати справедливість суддя разом з адвокатами змушена була в апеляційному суді. Там указали, що відсутність чіткого зазначення повноважень голови ЛК щодо поновлення суддів на посаді не може перешкоджати виконанню судового рішення щодо незаконного звільнення. У разі ліквідації суду повноваження з управління справами переходять до ліквідаційної комісії. Тому оскільки суддю безпідставно відраховано зі штату, то голова ЛК зобов’язаний замість голови ліквідованого суду зарахувати суддю до штату.

Як зазначили в АО «Вишневий і Партнери», поновлення незаконно звільненої судді з 30-літнім досвідом на посаді — це справа честі. «П’ятирічна боротьба того варта. Доказати й отримати судове рішення про незаконне звільнення та поновлення важливо насамперед для самого себе, щоб впевнено дивитися в очі колегам-суддям, адвокатам та усій громадськості, повернути ставлення й повагу оточуючих», — наголосили в АО у коментарі «ЗіБ».