Закон і Бізнес


Вічні борці за незалежність

Новообраний очільник має намір стратегічно реформувати ВС


Засідання Пленуму вперше пройшло під головуванням Всеволода Князєва, який налаштований на реформу найвищого судового органу.

№50 (1556) 11.12—17.12.2021
Мирон ХОМЧУК
4796

Нещодавно Пленум Верховного Суду дискутував стосовно того, що деякі положення законів не відповідають Конституції. Крім цього, на засіданні визначилися з новим секретарем та обрали делегатів на довгоочікуваний позачерговий ХІХ з’їзд суддів.


Ідемо взятим курсом

Насамперед новообраний Голова ВС Всеволод Князєв привітав свою попередницю з новим етапом в її житті. За багаторічну сумлінну працю та вагомий особистий внесок у розвиток судочинства Валентину Данішевську нагородили почесною відзнакою «Знак пошани».

«За моїми плечами стояли всі ви, хто щоденно виконував свою роботу в умовах неймовірно високих суспільних очікувань і навантаження, а подекуди й несправедливої критики та огульних обвинувачень. Проте нам удалося здобути авторитет. Ніхто не може збити ВС із узятого курсу», — зауважила В.Данішевська у своїй промові. Вона подякувала за плідну роботу як тим, хто допомагав протягом усього часу, так і тим, хто не стомлювався критикувати. За її словами, останні змушували виходити із зони комфорту та краще працювати. При цьому колишня Голова ВС додала, що пишається своєю суддівською діяльністю.

Водночас В.Данішевська наголосила на необхідності й надалі відстоювати незалежність судової системи. Адже повне усвідомлення того, що таке незалежність, прийшло тоді, коли її спробували відібрати. На переконання В.Данішевської, ця боротьба буде вестися вічно. Однак віднині цим займатимуться ті, хто працюватиме у ВС. Сама жінка повідомила про намір відпочивати.

Також нагородили нагрудним знаком «За сумлінну працю» суддю у відставці Валентину Висоцьку, яка у 2019—2021 рр. була секретарем третьої судової палати Касаційного цивільного суду. Проте особисто отримати нагороду їй не вдалося. «В.Висоцька відсутня на засіданні, оскільки займається тим, чим і має займатися «відставниця». Нині вона перебуває на відпочинку», — пояснив В.Князєв.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, Голова ВС насамперед оголосив про наявність кворуму. Однак розпочати роботу заважало те, що напередодні закінчився строк повноважень секретаря Пленуму Дмитра Луспеника.

Удруге на посаду

Як повідомив керівник ВС, розгляд питань у такому випадку є неповноцінним. Посилаючись на нові повноваження, В.Князєв запропонував удруге довірити посаду секретаря Д.Луспенику. Після відкритого голосування цю кандидатуру підтримали майже одноголосно.

Своєю чергою Д.Луспеник подякував колегам і запевнив, що наступні 4 роки буде приділяти належну увагу розв’язанню нагальних питань, які виникають у діяльності Суду. За його словами, усі рішення стануть «іміджевими» для ВС. «4 роки ми працювали пліч-о-пліч та боролися за гарантії незалежності судді. Я сподіваюся, що часи боротьби минули й наступні 4 роки, на які ви довірили мені посаду секретаря, ми зможемо приділити розв’язанню нагальних питань, які виникають у діяльності суду. Без Пленуму неможливе існування такої інституції, як ВС», – переконаний він.

До речі, Д.Луспеник погодився дати ексклюзивне інтерв’ю нашому виданню, яке можна буде прочитати у наступному числі «ЗіБ».

Далі Пленум розглянув питання про звернення до Конституційного Суду щодо конституційності окремих положень законів України «Про виконавче провадження» та «Про особливості утворення акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування». Ініціаторами відповідного подання була колегія суддів Касаційного господарського суду.

Підставою для звернення стала постанова у справі, яку КГС прийняв у червні цього року. Зокрема, ішлося про те, що деякі положення законів протягом тривалого часу унеможливлюють виконання остаточного судового рішення. І це обмежує конституційне право особи на судовий захист та порушує принцип верховенства права. Тому колегія суддів дійшла висновку, що певні приписи тих актів не відповідають Основному Закону.

Після обговорення Пленум погодився з тим, що дійсно виникла потреба звернутися до КС.

З натхненням до роботи

Крім цього, серед питань порядку денного було обрання делегатів на позачерговий ХІХ з’їзд суддів, який незабаром відбудеться в Києві. Представляти ВС на з’їзді матимуть змогу 12 законників (по 3 особи від кожного касаційного суду).

В.Князєв наголосив, що делегатів необхідно обирати шляхом таємного голосування. При цьому все має відбуватися в межах вільного висунення кандидатур. Водночас не можна обирати з тих суддів, які займають адміністративні посади. Також це стосується й членів Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Відповідне обговорення кандидатів відбувалося заздалегідь на зборах касаційних судів. Тому Пленуму залишилося тільки затвердити список.

За результатами таємного голосування остаточно визначилися з делегатами. Таким чином, ВС на з’їзді представлятимуть «адміністративники» Микола Гімон, Андрій Жук, Тетяна Стрелець; «господарники» Юрій Власов, Єгор Краснов, Володимир Погребняк; «кримінальники» В’ячеслав Маринич, Віктор Остапук, Сергій Стороженко; «цивілісти» Сергій Бурлаков, Дмитро Гудима та Владислав Шипович.

Щоправда, як стало відомо, наступного тижня Рада суддів збереться на засідання, аби, зокрема, визначитися з доцільністю проведення з’їзду саме в цьому році. Утім, список делегатів може зберегтися й до наступної дати, як уже було із цьогорічним форумом, який також переносився.

Також Пленум обрав нового члена до складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя — Тетяну Малашенкову з КГС.

Насамкінець судді ухвалили рішення внести зміни до структури та штатного розпису ВС. Причиною для цього стала потреба в оптимізації деяких підрозділів.

Після вичерпання всіх питань порядку денного В.Князєв повідомив, що наступна така зустріч відбудеться в лютому. Нині в основних планах нового очільника є створення робочої групи щодо стратегічного реформування ВС. І, хоча подібна група існує, В.Князєв переконаний, що її треба оновити.

Вочевидь, новообраний очільник натхненно приступив до виконання своїх посадових обов’язків. Завершуючи засідання, він запросив усіх охочих долучитися до продуктивної роботи. Нам же залишається пильно спостерігати за діяльністю дещо оновленого ВС, покладаючись на вислів, що все, що не робиться, на краще.