Закон і Бізнес


Справедливість у мегабайтах

Електронні позови — вже реальність


Право сусіда, №5 (992) 29.01—04.02.2011
2313

Вищий арбітражний суд Росії спростив процедуру подання заяв. ВАС РФ запустив новий сервіс «Мій арбітр», який дозволяє подавати позовні заяви через Інтернет.


Як пишуть «Ведомости», для подання такої заяви достатньо зайти на сайт, заповнити електронну форму з даними позивача і відповідача. До заяви можна долучити необхідні документи в оформленому і завіреному вигляді. Обсяг додатків поки обмежений 10 мегабайтами. Подання позову через Інтернет не пов¬ністю замінить стандартну процедуру, а дозволить тільки ініціювати процес. Суд почне розглядати заяву або пришле повідомлення про відмову в прийнятті позову в провадження. Після подання електронного позову весь пакет документів необхідно подати в традиційному вигляді — на папері. При цьому електронний позов можна подати навіть за наявності неповного пакета документів. У такому разі суд не даватиме хід справі, поки не отримає необхідних паперів, але це допоможе уникнути закінчення строку давності.
На думку експертів, сервіс здатний допомогти передусім в ситуації, коли залишається мало часу на оскарження судового рішення, яке було отримано із запізненням. Також «Мій арбітр» може бути корисний при поданні позову до суду іншого регіону або для того, щоб уникнути черги.
На сервіс, який був розроблений фахівцями ВАС, було витрачено небагато коштів, проте творці «Мого арбітра» вважають, що в майбутньому можуть зна¬добитися інвестиції на збільшення потужностей, наприклад закупівлю додаткових серверів.