Закон і Бізнес


Закон і Бізнес №50/2021. Анонс публікацій


.

10.12.2021 16:37
2305

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» №50 (1556), 11 - 17 грудня 2021 р.


Попереду свято для всіх адвокатів країни, а позаду — непростий рік з новими викликами для інституції. Чи варто ділити адвокатів на безоплатних і тих, хто працює за контрактом, наскільки обґрунтованими є численні скарги на адвокатів до дисциплінарних органів та чому протистояння адвокатури з Міністерством юстиції та антикорупційними органами лише загострюється? На ці запитання журналіст Тимофію Михалкову шукав відповіді разом з головою Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Сергієм ВИЛКОВИМ. Шукайте і ви на сторінках видання «Закон і Бізнес».

Нині питання інвестицій, приватизації й оренди державного майна є особливо актуальними для адвокатури. Що варто робити державі, аби бути в цих процесах більш ефективною та нарешті зрушити їх з мертвої точки? На що слід звертати особливу увагу захисникам, котрі працюють у цій галузі, аби не припускатися помилок? Довідуйтеся відповіді голови Комітету з питань інвестиційної діяльності та приватизації, що діє у складі Національної асоціації адвокатів України, Олександра ЗАДОРОЖНОГО на ці та інші питання  в інтерв’ю журналістці Юлії Бойко.

Нещодавно Пленум Верховного Суду дискутував стосовно того, що деякі положення законів не відповідають Конституції. Крім цього, на засіданні визначилися з новим секретарем та обрали делегатів на довгоочікуваний позачерговий ХІХ з’їзд суддів. Про те, як новообраний Голова ВС хоче стратегічно реформувати найвищий судовий орган дізнавайтеся в матеріалі Мирона Хомчука «Вічні борці за незалежність».

Левову частку провини за неоднозначне правозастосування мав би взяти на себе парламент. Проте нардепи схильні перекладати відповідальність на суддів. Про те, як останні, втомлені від спотикань на неоковирних нормах, уже прямо в текстах рішень викладають пропозиції щодо законодавчих змін читайте в матеріалі «Запит на справедливість» Олени Довідної.

Адвокати чекають, що Верховний Суд візьметься за стандарти доказування та спростить усім життя. Ходячи між «достатністю доказів», «балансом вірогідностей» та «поза розумним сумнівом», мов між трьома соснами, захисники не хочуть ні конкуренції із суддями, ні їх дискреції. Чому захист боїться дозволити визначати стандарти доказування доказування довідуйтеся з матеріалу Дарії Дніпровської «Навіщо перенапружуватися?».

Юристи вперше розіграли moot court із суддею, котрий спеціалізується на процедурах банкрутства. Використані алгоритми мають стати зразками для наслідування для арбітражних керуючих, адвокатів і суддів. Притягнути до відповідальності непросто, але цього варто вчитися. Як суддя зіграв із в гру, тому що мріє розворушити «субсидіарку», читайте в матеріалі «Практика народжується тут» Анастасії Куліш.

На з’їзді представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ у Харкові планують обрати нових членів Вищої ради правосуддя. Чому деякі науковці переконують, що зможуть і самі виконувати обов’язки членів ВРП довідуйтеся в матеріалі Вікторії Подоляки «Професійний інтерес».

Попри збільшення бюджетних призначень на 2022 рік, до фінансування судової влади в повному обсязі все ще далеко. Тому Державна судова адміністрація пообіцяла спільно з іншими органами домагатися покращення матеріального забезпечення судів. А чого ще чекати наступного року? Що ДСАУ пояснила на цей рахунок служителям Феміди Херсонщини дізнавайтеся в статті ІРИНИ ЛЕГКОЇ, завідувачки сектору із забезпечення зв’язків зі ЗМІ Херсонського апеляційного суду «Буде більше, але мало».

Навіть коли зловживання процесуальними правами очевидні, судді першої ланки багато чим ризикують, залишаючи позов без розгляду на підставі ст.43 Господарського процесуального кодексу. Так, один завод уже вдруге намагається вирішити спір з банком нечесно, і законники це розуміють. Та чому позов не повертають, навіть коли є зловживання? Читайте про це в матеріалі «Право на маніпуляції,» Юлії Бойко.

Комітет із сімейного права Національної асоціації адвокатів України підготував інформаційний дайджест новин у сфері сімейного права за III квартал 2021 року. Серед іншого в бюлетені міститься огляд свіжої судової практики. Як роз’яснили зміну розміру аліментів з народженням дітей від нового шлюбу довідуйтеся в матеріалі Ніки Романової «Чотири синочки і лапочка-дочка».

Чи мають право податкові органи в період дії карантину (з урахуванням установленого мораторію) проводити документальні планові/позапланові перевірки, керуючись постановою Кабінету Міністрів «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок» від 3.02.2021 №89? Як платнику захистити свої права в суді в разі незаконних перевірок? Роз’яснення дає ОКСАНА ЕПЕЛЬ, суддя Шостого апеляційного адміністративного суду, д.ю.н. у статті «Не чекали? А ми прийшли!» - шукайте на сторінках газети «Закон і Бізнес».

Нардепи вирішили спростити життя айтишникам, які й так жили небідно, але скаржилися, що не витримують конкуренції з аутсорсом. Проте чому правники вважають, що ФОПів заганяють у Дія Сіті примусово та як це пов’язано з реанімацією одного проекту? Дізнавайтеся в матеріалі Любові Золотої «Трон, збудований чужими руками».

Сперечальники в соціальних мережах часто переходять із предмета дискусії на особистості. Якщо в Україні розбиратися з кривдником доводиться самостійно, то, наприклад, у Британії можна запросто звернутися до поліції, щоб захиститися від переслідувань. Та все таки, тривога адвоката — не підстава для арешту журналіста, який про нього написав. Чому - читайте в матеріалі «Переслідування словом» Олени Іванової.

Закон і Бізнес