Закон і Бізнес


Мачизм не пройде!

В індустрії ігор оголосили війну проявам сексизму


.

№50 (1556) 11.12—17.12.2021
2374

У галузі комп’ютерних ігор дотепер переважали чоловіки. Тому їхніх розробників звинувачують у пропаганді культури мачизму й вимагають розмаїття як у колективі, так і на екрані.


Недавно одна з найбільших американських компаній з розробки онлайн- та відеоігор Activision Blizzard опинилася в центрі уваги. І не тому, що автор «World of Warcraft» представив новий сенсаційний продукт. Галасу наробив судовий позов у зв’язку із сексуальними домаганнями та дискримінацією жінок.

Список звинувачень довгий: від сексистських коментарів, причепів на робочому місці та жартів на тему сексуального насильства до нерівності у зарплатах та обмежень у кар’єрному зростанні для співробітниць. Як констатують експерти, детально описана в позові токсична поведінка — лише один із проявів хронічної проблеми, що існує в ігровій індустрії, пише DW.

Критика не вщухає й досі. Керівництву компанії дорікають, що воно роками культивує мачизм і вживає недостатньо заходів для покращення трудового клімату. Під онлайн-петицією, яка вимагає зняття з посади голови компанії Боббі Котика, вже підписалися майже 2000 співробітників та підрядників.

Згаданий випадок — далеко не єдиний: рік тому звинувачення в харасманті звучали на адресу французької компанії Ubisoft. Про токсичну для жінок атмосферу, що переважає в Кремнієвій долині, не раз писали й у ЗМІ.

Причому багато співробітників таких компаній пов’язують домагання з поширеною в ігрових компаніях «культурою братанів» або з тим, що там багато чоловіків. Тому репрезентація жінок, людей різного етнічного походження, представників ЛГБТ в іграх уже стала важливою темою для розробників. І для того, щоб розповісти в них правдоподібні історії, працювати над змістом мають люди, які на цьому краще розуміються.