Закон і Бізнес


Друг президента

Суддя подав у відставку, щоб захистити престиж Феміди


.

№50 (1556) 11.12—17.12.2021
3439

Для суддів європейських країн сама підозра у причетності до злочину є приводом, щоб піти з посади. Щоправда, звинувачення на їх адресу якщо й озвучуються, то хоча б ґрунтуються на вагомих доказах.


Так, заступник голови Державної ради Греції (Верховного адміністративного суду) Панайотіс Евстратіу подав у відставку після повідомлень, що у нього вдома виявили кокаїн, і він нібито використав мережу неповнолітніх торговців наркотиками,

Як повідомляє видання Naftemporiki, прохання про відставку було подано через добу після публікацій про його передбачувану участь у справі про наркотики. Сам суддя підкреслив, що йде у відставку, щоб захистити престиж суду, хоч і не приймає висунуті проти нього звинувачення.

За повідомленнями ЗМІ, після дзвінків жителів до поліції було перевірено 3 підозрілих молодиків у південних передмістях Афін. У них виявили трохи кокаїну. На запитання, де вони роздобули наркотик, відповіли, що взяли його у мешканця будинку й вказали на суддю.

За дозволом міністра юстиції у помешканні судді було проведено обшук. Поліція виявила в пляшці залишки того ж наркотику.

Суддя був заарештований та доставлений до поліцейського управління району. Проте невдовзі його довелося звільнити з-під варти, оскільки для притягнення до відповідальності суддів є особлива процедура. 

П.Евстратіу почав працювати у судовій системі у березні 1983 року. Призначений до Держради у липні 2004 року, а заступником голови обраний у грудні 2019-го. ЗМІ називають П.Евтрастіу другом президента Греції Катерини Сакелларопулу, яка до обрання на високу посаду якраз очолювала Держраду.

ВАС Греції — єдиний судовий орган, який компетентний визначати питання конституційності адміністративних актів. Він складається із президента, 7 віце-президентів та 50 суддів.