Закон і Бізнес


У постановах ВС «стандарти доказування» використовуються рідко – адвокат


.

08.12.2021 12:12
2570

Хотілося б аби адвокати, юристи, і навіть наші клієнти, розуміли, до якого рівня потрібно дійти з точки зору обґрунтування переконливості доказів, поданих на спростування чи підтвердження певних обставин.


Під час засідання комітету з процесуального права Асоціації правників України юристи говорили про стандарти доказування в судовому процесі. Адвокат, радник судової практики Sayenko Kharenko Олексій Колток, що також виступав модератором заходу, зазначав, що нині конструкція «стандарт доказування» на законодавчому рівні чітко не визначена.

Тим часом у Господарський процесуальний кодекс в 2019 році увели категорію «баланс вірогідностей». А Цивільний процесуальний кодекс і Кодекс адміністративного судочинства передбачають такі стандарти як «достатність доказів».

О.Колток зазначає, що на практиці використання стандартів доказування підтверджується у рішеннях Верховного Суду. Так, юрист навів у якості прикладів постанови №922/51/20 від 29.01.2021 та №910/5446/19 від 18.06.2020. У першому випадку, у межах господарської юрисдикції, ішла мова про поставку товарів. Сторони використовували як докази поштову переписку.

«Суд першої ланки задовольнив позов, апеляційна інстанція скасувала рішення, вказавши, що належних доказів немає, а ВС уже зазначав про «баланс вірогідностей». Мовляв, надання таких надзвичайно високих вимог до доказів на підтвердження певної обставини є непомірним стандартом доказування при розгляді судової справи. «Верховники» скасували рішення другої ланки, і направили справу на новий розгляд», - розповів правник.

При цьому Суд вказав, що докази мають бути оцінені апеляційним судом з точки зору «балансу вірогідності». «Але ВС у своїх постановах, нажаль, досить рідко використовує категорію «стандарт доказування». Проте ми спостерігаємо тенденцію до того, що такі позиції все більше зустрічаються на практиці. Хотілося б аби адвокати, юристи, і навіть наші клієнти, розуміли, до якого рівня потрібно дійти з точки зору обґрунтування переконливості доказів, поданих на спростування чи підтвердження певних обставин», - висловив сподівання О.Колток.

Мовляв, із введенням у 2019 році «балансу вірогідностей» у судовому господарському процесі, суди все більше замислюються, над його використанням. «І, мабуть, уже не потрібно досягати стовідсоткового рівня переконливості у наданні судом доказів», - тож адвокат закликав колег активно використовувати у процесуальних документах не лише посилання на юридичні норми, а також посилатися на певного роду «стандарти доказування», і обґрунтовувати їх з точки зору принципу верховенства права.

Закон і Бізнес