Закон і Бізнес


Про право на судові дебати


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал "ЗіБ". Для цього натисність на зображення.

№50 (1556) 11.12—17.12.2021
3268

Під час судових дебатів найбільшою мірою виявляється така загальна засада кримінального провадження, як змагальність сторін у доведенні перед судом переконливості правових позицій.


Про це нагадав Касаційний кримінальний суд у справі №398/3072/17

Засуджений за ч.2 ст.121 Кримінального кодексу серед іншого скаржився, що суд першої інстанції не надав йому достатньо часу для підготовки до дебатів, а сам процес мав обвинувальний ухил.

З аудіозапису судового засідання вбачається, що після виступу в дебатах прокурора та потерпілої слово надали обвинуваченому. Він повідомив, що не готовий до судових дебатів і йому необхідний час для підготовки. При цьому наполягав на бажанні виступити, а запропонованих йому судом півгодини чи години йому недостатньо. Однак суд розцінив такі дії як відмову від виступу й у зв’язку зі зловживанням з боку обвинуваченого процесуальними правами надав слово захисникові.

ККС констатував, що мало місце істотне порушення прав обвинуваченого, а суд не вжив достатніх заходів для забезпечення сторонам рівних умов для реалізації їхніх процесуальних прав, чим порушив принципи рівності та змагальності сторін.